6 tips om je kinderen niet kwijt te raken op vakantie

jacob-repko-64432-unsplash.jpg

Hou je kids veilig op vakantie

Met deze 6 tips hou jij jouw kids veilig, thuis en op reis. Want, het laatste wat je wil is je kind kwijt raken. Thuis niet en op reis al helemaal niet. Ga je naar het strand, bezoek je op vakantie met kids een markt, een natuurpark of andere toffe plekken waar het druk en groot is? Ga voorbereid op pad. Met deze 6 tips om je kinderen niet kwijt te raken op vakantie, hou je je kids veilig.

Ik ben als de dood om mijn kinderen kwijt te raken op een drukke plek want het is mij al eens een keer overkomen. Het gebeurde in een winkel in de Efteling, op een warme zomerse dag. De Efteling afgeladen met mensen. Mijn oudste was toen ter tijd 3 jaar. Oud genoeg om aan uit te leggen dat hij altijd bij mama in de buurt moet blijven maar te jong om dat ook echt te begrijpen. Er is zoveel spannends te zien in de Efteling dat je als peuter heus vergeet dat je niet bij je mama weg mag lopen.

Ik keek even de andere kant op, écht even en toen ik terug keek was hij weg. En ik kon 'm ook niet zo snel meer vinden. Niet in de winkel althans. Dat gevoel, die paniek, de gedachte dat iemand hem meegelokt  zou kunnen hebben, ik vergeet het nooit meer. Gelukkig stond ie buiten naar Monsieur Canibale te kijken en hadden we hem best snel weer terug gevonden ( hoewel het voelde als een uur) maar sindsdien ga ik nooit meer onvoorbereid op pad. Nooit meer.

Je kind kwijtraken op een drukke plek is niet relaxed. Sterker nog het is de boze droom van veel ouders. Maar gelukkig kan je met wat maatregelen de schade flink beperken. Je kid(s) veilig houden op drukke plekken, hoe doe je dat eigenlijk?

>> If you like this post, you’ll love: Travelguide Sicilië, Letojanni en omgeving

6 tips om je kinderen niet kwijt te raken.png

Voorkom dat je je kind kwijt raakt, maak afspraken met ze

Met  kinderen  vanaf een jaar of vier/vijf  kan je afspreken wat ze moeten doen als ze je kwijt raken op een drukke of grote plek. En vooral ook wat ze kunnen doen om te voorkomen dat ze je kwijtraken. Neem deze de avond voor je op pad gaat met ze door, zodat alle afspraken goed kunnen bezinken.  En als het even kan ook nog eens onder weg naar de plaats van bestemming. Wat voor afspraken je maakt is helemaal aan jou. Deze afspraken maakte ik met mijn jongens van toen 4 en 6. Nu ze 6 en 8 zijn, gelden deze regels nog steeds.

  •  Blijf altijd bij papa/mama/ oma etc in de buurt. Wil je even ergens gaan kijken, vraag het eerst. Vragen, niet zeggen en dan weg rennen, wacht tot je antwoord krijgt, zo weet je dat de volwassene heeft gehoord wat je vroeg en weet waar je bent.

  • Je mag  samen vooruit lopen, maar wacht op elke hoek. En blijf bij elkaar. Altijd. Tenzij anders afgesproken.

  • Raak je ons toch kwijt, blijf waar je bent. Ga met niemand mee. Ook niet als die persoon zegt dat ie door mama of papa gestuurd is om jou op te halen. Wacht op papa of mama.  Over dit specifieke onderwerp “ met wie ga je wel en niet mee” heeft Dagmar Geisler een prentenboek gemaakt voor kinderen vanaf 4 jaar. Aanrader.

Zijn je kids nog klein dan zal je als ouder alle zeilen bij moeten zetten en ze geen seconde uit het oog verliezen. Ze zijn namelijk echt in een split secondverdwenen. Alsof ze superkrachten hebben die kleintjes.


>> If you like this post, you’ll love:
zo pak je je koffer in als een pro

kids veilig.png

6 dingen die jij als ouder kan doen om je kids veilig te houden

  1. Doe ze dezelfde felgekleurde  t-shirts aan

    Als je twee of meer kinderen hebt is het handig om ze dezelfde t-shirtjes aan te doen als je op stap gaat. Mocht je een van de twee kwijt raken dan hoef je in je paniek niet ook nog eens na te denken wat je kindje ook alweer aan had. Kies voor een fel gekleurd t-shirt, dit valt lekker op . Zo kan je je mini vanaf een afstandje al herkennen. En ook omstanders zullen zich eerder een kind in een felgroen t-shirt herinneren dan een kind in een zwart t-shirt.

  2. Doe ze een armbandje om met jouw telefoonnummer

    Tegenwoordig kan je zelfs bij Hema van die plastic armbandjes kopen waar je de naam van je kind en jouw telefoonnummer op kan schrijven. Makkelijk en wel zo fijn om te weten dat men je kan bereiken als ze je kindje hebben gevonden.Mijn oudste kent inmiddels mijn telefoonnummer uit zijn hoofd. Kwestie van elke dag twee keer je telefoonnummer herhalen.

  3. Spreek een centrale plek af

    Spreek met elkaar een centrale plek af waar je elkaar ontmoet als er iemand kwijt geraakt is. Ik doe dit ook met vriendinnen als we bijvoorbeeld op een festival zijn en het werkt. Zo voorkom je dat je elkaar gaat zoeken en dus in rondjes achter elkaar aanloopt.

  4. Leer ze een medewerker te herkennen

    Laat je kinderen zien hoe een medewerker van bijvoorbeeld de Efteling gekleed is. Zo weten ze wie ze om hulp kunnen vragen als ze je kwijt zijn. Ben je op een plek waar geen sprake is van medewerkers? Denk bijvoorbeeld aan Koningsdag of een druk park leer je kinderen dan om in geval van nood altijd naar een moeder te gaan met kinderen en die om hulp te vragen. 

  5. Verdeel de kinderen over de volwassenen

    Soms denk je dat je partner, moeder of vriendin op je kind let maar misschien dachten zij wel het zelfde van jou. Maak altijd een verdeling. Welke volwassene let op welk kind en hou elkaar daar scherp in. Ro en ik zorgen er altijd voor dat de ander op een kind blijft letten als één van ons bijvoorbeeld ineens met het andere kind naar de wc moet. " Let jij op hem?" vraag ik dan. Dubbelchecken kan nooit kwaad. In de buurt van water is deze regel ook erg belangrijk. Sterker nog, het kan een kwestie zijn van leven of dood want verdrinken is zo gebeurd.

  6. Een tuigje

    Zeg ik dat echt? Een tuigje? Ja een tuigje. Ik vond het er altijd zo raar uitzien, die kindjes die worden "uitgelaten" door hun ouders. Maar na zelf een super weglopertje in het broederspan te hebben denk ik er anders over. Het laatste wat je wilt is je dreumes ,peuter kwijt raken op een drukke plek. Op het strand, in een park, op vakantie. 

    Met een dreumes kan je nog geen afspraken maken, kan je nog niet uitleggen dat ze bij je moeten blijven. En die mini handjes wringen zich in no-time uit jouw hand als ze ergens hun zinnen op hebben gezet. Dus als het moet, zo'n tuigje, dan moet het. Veiligheid voorop.Gelukkig hebben ze tegenwoordig heel leuke tuigjes. Ziet het er iets minder zielig uit.

In dit artikel gaf ik je zes tips om je kinderen veilig te houden. Als je met kinderen op vakantie bent maar ook thuis.  Het meest belangrijk is, denk ik, dat je op drukke plekken en in de buurt van water de kids verdeeld over de supervisie van volwassenen. Zo verlies je ze minder snel uit het oog. 

 >> If you like this post, you’ll love: Deze tips kunnen het leven van je kind redden

 
esmee.textbox.backgroun.white.png

wat is jouw gouden tip om je kids veilig te houden?

 
 

Related posts: