Autovakantie met kinderen | zo bereid jij je goed voor

autovakantie-met-kinderen.jpg

Autovakantie met kinderen | zo bereid jij je goed voor

Een autovakantie met kinderen is echt om veel verschillende redenen écht anders dan vliegen met kinderen. Het grootste verschil is denk ik toch wel dat jij of jullie verantwoordelijk zijn voor het vervoersmiddel. In dit geval: de auto. Ga je vliegen met je gezin dan hoef je er alleen maar voor te zorgen dat je alles bij je hebt. Nu je met de auto op gezinsvakantie gaat moet je én zorgen dat je alles bij je hebt én zorgen dat de auto ook daadwerkelijk van A naar B gaat komen. Veilig, natuurlijk.

Omdat het nogal een gedoe kan zijn, de eerste keer op autovakantie met je kinderen maak ik het je makkelijker. In dit artikel lees je hoe jij je goed voorbereid op een autovakantie met kinderen. Van vignetten tot veilig je bagage inruimen, ik vertel het je allemaal.

Dit artikel gaat dus écht over de voorbereiding van de autovakantie met kids. Zaken die geregeld moeten worden en spullen die je niet mag missen onderweg. In een volgend artikel heb ik het uitgebreid over hoe je de autoreis zo stressvrij mogelijk kan laten verlopen. But first things first, de voorbereiding.

#1 Check je auto

Voordat je die 13 uur gaat rijden naar dat mooie paradijsje dat je uitgekozen hebt voor de kindervakantie, moet je wel weten hoe je auto er aan toe is. Check Check Dubbel Check je auto op mankementen. Kunnen de banden nog mee, ( en heb je de juiste banden onder je auto zitten? In landen als Duitsland is het ‘ s winters verplicht om winterbanden te hebben)zit er voldoende koelvloeistof in de auto en is het oliepijl op orde?

Heeft je auto een beurt nodig en is dat nog niet gebeurd in het half jaar voor de autovakantie met je kinderen? Doe dat dan voordat je op vakantie gaat. Met pech staan en een paar uur moeten wachten tot je weer verder kan, daar zit je écht niet op te wachten.

#2 Is je autoverzekering uitgebreid genoeg

Zoek uit wat je autoverzekering dekt in geval van schade op vakantie. Worden eventuele reparaties in het buitenland vergoed? En hoe zit het met vervangend vervoer? Ben je ook tijdens je autovakantie met kinderen verzekerd voor je inzittenden en mag er ook iemand anders rijden dan alleen jij? Allemaal punten om goed uit te zoeken voordat je op vakantie gaat met de auto. Hoe vervelend is het als pas op vakantie blijkt dat er geen vervangend vervoer geregeld wordt in geval van nood…

>> If you like this post, you’ll love: 20 fouten die je niet wil maken bij het plannen van je vakantie

voorbereiden-autovakantie-kinderen

#3 Internationaal Rijbewijs

In de meeste landen binnen de EU is je Nederlandse Rijbewijs geldig. Voor sommige landen heb je een internationaal rijbewijs nodig. Een internationaal rijbewijs is een vertaling in meerdere talen van je Nederlandse Rijbewijs. Zodat iedereen begrijpt welke voertuigen je allemaal mag besturen. Bij de ANWB kan je een internationaal rijbewijs aanvragen. Dit gaat makkelijk en snel ( het wordt meteen gemaakt in de winkel) en kan alleen persoonlijk. Voor een internationaal rijbewijs betaal je tussen de 18 en 25 euro.

Op de website van de ANWB kun je ook meteen checken of je een internationaal rijbewijs nodig hebt.

#4 Vignetten en Milieustickers

In Oostenrijk en Zwitserland is het voor toeristisch en zakelijk verkeer op de snelwegen verplicht om een autobahn vignet te hebben. Dit geldt dus ook als je “alleen maar” door het land rijdt om op je uiteindelijke bestemming te komen.

Tegenwoordig zijn er in bepaalde landen milieuzones ingesteld.Dit betekent dat je auto aan bepaalde voorwaarden moet voldoen en dat je in het bezit moet zijn van een milieusticker. Check dit van te voren want de boetes die je kunt krijgen als je niet aan deze zaken voldoet zijn geen leuk begin of einde van je autovakantie met kinderen.

#5 Deze items mogen niet ontbreken in je auto-uitzet

Tijdens uitstapjes en vakanties met kinderen is een EHBO kit geen onnodige luxe. Er valt er altijd wel eentje en splinters in vingers of insectenbeten staan elke vakantie wel een keer op het menu. In veel landen is een EHBO- kit zelfs verplicht om bij je te hebben in de auto. Net zoals veiligheidshesjes en een gevarendriehoek.

>> If you like this post, you’ll love: Quality time tijdens je vakantie met kinderen

op-vakantie-auto.jpg

#6 Documenten

Ook als je op autovakantie gaat neem je deze belangrijke documenten mee:

  • paspoort of ID-kaart

  • rijbewijs

  • eventueel internationaal rijbewijs

  • Medisch paspoort ( indien van toepassing)

  • zorgpas ( of een kopie hiervan)

#7 Navigatie

Om je autoreis met kinderen zo smooth mogelijk te laten verlopen en niet steeds de verkeerde afslag te nemen, kan navigatie handig zijn. En om heel eerlijk te zijn, ik kan mij niet eens voorstellen dat ik op autovakantie ga met kinderen zónder. Heb je een tomtom of een ander GPS apparaat check dan of de kaarten up to date zijn.

Op je telefoon werkt google maps prima. Download de kaart die je nodig hebt om offline gebruik te kunnen maken van google maps. Ga je navigeren via je je telefoon, koop dan een goede telefoonhouder voor in de auto. Draadloze oordopjes kunnen ook fijn zijn als je met veel kinderen op autovakantie gaat. Zo hoor jij de aanwijzingen goed en hebben anderen er geen last van.

#8 Pechhulp

Zit pechhulp niet bij je autoverzekering inbegrepen? Make sure dat je dan via een andere aanbieder internationale pechhulp afneemt.Dit wil je gewoon echt goed geregeld hebben.

#9 Bagage veilig en slim inpakken

Met een groot gezin op autovakantie betekent meestal ook: veel bagage. Dat light reizen moet ik écht nog een keer proberen :) Tot die tijd is het van levensbelang dat je de auto slim en veilig inpakt. Losliggende bagage kan bij een botsing door de auto vliegen en letsel veroorzaken. Dit wil je natuurlijk niet. De ANWB geeft de volgende veiligheidstips als het om het inpakken je bagage gaat:

  • Stouw je auto niet té vol. Je moet nog in je achteruitkijk spiegel kunnen kijken en iedereen moet nog veilig kunnen zitten. Heb je meer bagage dan in je auto past; huur of koop een dakkoffer of een aanhangwagen.

  • Plaats zware dingen onderop.

  • Zet zware koffers zo dicht mogelijk tegen de rugleuning van de achterbank

  • komt de bagage boven de rugleuning van de achterbank uit, investeer dan in een bagagenet of traliewerk voor je veiligheid.

  • Check of de bandenspanning de juiste is.

Met deze voorbereiding weet je zeker dat je veilig en goed voorbereid de weg op gaat. En je je autovakantie met kinderen in ieder geval goed begint.


 
esmee.textbox.backgroun.white.png

Wat mag er voor jou niet ontbreken in de voorbereiding?

Deel je het met mij in de comments?

 

Gerelateerde posts: