20 fouten die je niet wil maken bij het plannen van je kindervakantie

19-fouten-niet-maken-kindervakantie

19 fouten die je niet wil maken bij het plannen van je kindervakantie

Een vakantie of reis met kinderen plannen is meestal een behoorlijke klus. En als je een gezin met meer dan drie kinderen hebt is de uitdaging nog ietsjes groter. Niet op tijd met het plannen van je gezinsvakantie is dan ook meeteen de grootste fout die je kan maken als we het hebben over het plannen van een vakantie met kinderen. Maar er zijn nog veel meer fouten die je echt niet wil maken. Omdat het maken van dit soort fouten je alleen maar nóg meer werk geeft. Of omdat het de pret als je op vakantie bent met je kinderen behoorlijk kan bederven. En laat dat nou net zijn wat we niet willen. Deze fouten wil je niet maken tijdens het plannen van je vakantie met kinderen.

#1 Te laat beginnen met het plannen van je vakantie

Ik noemde ‘m al even, niet op tijd beginnen met het plannen van je gezinsvakantie. Don’t do that. Een vakantie plannen voor heel het gezin kost nou eenmaal tijd. Er is zoveel waar je aan moet denken en wat je moet regelen. En vooral de regeldingen fix je vaak niet in een dag. Of zelfs in een week. Wil je stressvrij en goed v voorbereid op reis gaan met je kinderen, begin dan op tijd met het plannen van je vakantie.

Ik heb speciaal voor jou een checklist gemaakt waarmee je stap voor stap je familievakantie kan plannen. Het enige wat je hoeft te doen om deze checklist te ontvangen is je in te schrijven op de mailinglist.

#2 Niet de reviews van je accommodatie lezen

Niet de reviews van de accommodatie lezen die je op het oog hebt is best een beetje dom. Je kan zoveel leed voorkomen door je goed in te lezen. 1 klager tussen 55 positieve reacties kan je gewoon links laten liggen. Maar als je meerdere negatieve reacties leest over bijvoorbeeld de netheid van een appartement kan je er vanuit gaan dat dit klopt. Check vóórdat je boekt altijd de reviews. Zo lees je ook of je accommodatie echt zo kindvriendelijk is als dat de online informatie doet voorkomen.

#3 Niet de ligging checken

Ook over de ligging van je accommodatie voor je vakantie met kinderen kan je lezen in de reviews. Maar zelf checken vind ik altijd prettig. Ik check via google earth hoe de locatie er uit ziet en waar het hotel of ander verblijf voor mijn gezinsvakantie gelegen is. Ligt je hotel bijvoorbeeld op een hoge berg dan is dat wel fijn om van te voren te weten. Ik heb wel eens gehad dat we 100 treden moesten dalen om bij de dichtstbijzijnde baai te komen. En dat met een kindje van 2, een baby, een kinderwagen en de hele stranduitzet. Dat was niet zo handig.

Ook zoek ik altijd uit hoe ver stadscentrum, strand en andere bezienswaardigheden van de gekozen vakantie accommodatie is. Weten hoe veel kilometer het dichtstbijzijnde ziekenhuis zich bevindt is geen overbodige luxe. Check die ligging dus echt van te voren.

#4 Niet van te voren een reisplanning maken

Tijd gaat snel en op vakantie lijkt de tijd nóg sneller te gaan. Zoals je de eerste dagen op je vakantie met kinderen zeeen van tijd lijkt te hebben, zo vliegt de tijd voorbij in je tweede vakantie week. Niet van te voren een aantal uitstapjes plannen en te veel go with the flow gaan kan er voor zorgen dat je straks niet eens de helft van de dingen gedaan hebt die je graag wilde doen op vakantie. Zo zonde.

Het vooraf maken van een uitgebreid reisschema scheelt je heel veel tijd op je vakantiebestemming. Je hebt in kader wat een ieder graag wil doen en hoe veel tijd het neemt om van A naar B te komen. En wil je tijdens je vakantie met je kinderen toch totaal iets anders doen? Be my guest. Zie het reisschema als een houvast. Als een soort van blauwdruk voor je vakantie. Je kan altijd nog besluiten om het anders te gaan doen.

#5 Té strak reisschema

Je kent het wel, je wil alles zien, doen en meemaken. Daarom plan je dat reisschema waar ik het hierboven over had knetter vol. Je rent van hot naar her en kan eigenlijk niet genieten van al het moois en leuks dat je op je planning had gezet. Op deze manier kan je eigenlijk niet echt genieten.

Plan daarom ook bewust dagdelen niets in. Dan heb je tijd om ergens langer te blijven hangen. Om mensen te kijken. Of een ijsje te eten tussen de locals. Tijd voor spontane acties. Het zijn voor mij vaak dit soort momenten dat ik mij verbind met de plek waar ik ben. Dat ik de cultuur beter leer kennen en de ervaringen echt op sla in mijn lijf. Ook de kids herinneren zich vaak de mensen die we ontmoet hebben. En de typisch Siciliaanse broodjes die we aten. Heerlijk.

#6 Te veel inpakken

Te. Veel. Inpakken. Arg, dit is zo’n lastige. Ik ben altijd bang dat ik op vakantie ben met mijn kinderen en dan net iets aan wil dat ik niet bij mij heb. Of wil dat mijn kinderen iets aan doen wat ik niet bij mij heb. Met als eindresultaat veel te volle koffers met spullen waarvan je hoogstwaarschijnlijk de helft maar gebruikt. Dat betekent onnodig veel was bij thuiskomst. En onnodig veel gesleep van de luchthaven naar de accommodatie. Als je op je vakantiebestemming vanaf de luchthaven een auto huurt kan een teveel aan bagage niet alleen gedoe zijn maar er ook nog eens voor zorgen dat er een deel van het gezin met de taxi moet gaan.

Probeer eens om licht te reizen. Travel light. Ik probeer altijd een accommodatie met wasmachine te boeken. Voor de jongens neem ik een aantal voetbaltenues mee. Deze zitten lekker en drogen door de dunnen stof snel. In dit artikel geef ik je nog meer tips over hoe je het beste je koffer in kan pakken.

#7 Niet de openingstijden en nationale feestdagen checken

In onze vakantiemodus kunnen we wel eens vergeten dat de locals op onze vakantiebestemming niet met vakantie zijn. Het normale leven draait gewoon door terwijl wij de toerist uithangen. Zondagen bestaan en winkels, restaurants en musea zijn ook wel eens dicht. Voorkom teleurstellingen en zoek van te voren uit wat de algemene openingstijden en nationale feestdagen zijn. Mocht je een heel actieve kindervakantie willen en veel bezienswaardigheden willen bezoeken dan kan het handiger zijn om je vakantie met kinderen buiten de nationale feestdagen om te plannen. Aan de andere kant kunnen de nationale feestdagen juist ook de reden zijn dat je naar een bepaald land op vakantie gaat.

>> If you like this post, you’ll love: Jetlag tips voor kinderen

kindervakantie-plannen.jpg

#8 Niet je toegangsbewijzen online kopen

Één ding dat je echt wil vermijden als je op vakantie bent met kinderen is de rij. Niet alleen worden de meeste kinderen ontzettend chagrijnig van wachten maar is wachten ook gewoon zonde van de tijd. Voor grote attracties en bezienswaardigheden kan je vooraf je tickets online kopen. En vaak ook nog met een korting. Voor sommige super populaire bezienswaardigheden zoals het Alhambra móet je zelfs ruim van te voren je tickets kopen wil je er überhaupt naar toe kunnen.

#9 Niet checken of je reisdocumenten nog geldig zijn

Been there done that. Of nou ja, ik niet maar mijn moeder wel. Haar paspoort bleek verlopen toen we al op Schiphol stonden en klaar waren om door de douane heen te gaan. Gelukkig kon er ter plekke een noodpaspoort gemaakt worden. Maar de stress die het opleverde… Wil je een reis boeken check dan eerst even of je reisdocumenten nog geldig zijn en tot wanneer. Reis je Binnen Europa dan moet je paspoort tot twee maanden na terugkomst nog geldig zijn. Voor veel landen buiten Europa geldt dat je paspoort nog zes maanden na aankomst geldig moet zijn.

#10 Geen reisbudgetplan hebben

Je hebt je tickets en accommodatie geboekt. Misschien heb je er een auto bij gehuurd. Tof. Maar dan ben je er nog lang niet. Op vakantie moet er ook geleefd worden. Activiteiten gedaan worden en gebruik gemaakt worden van het lokale openbaar vervoer. En dat kost.. juist.. doekoe. Maak je vooraf geen reisbudget plan dan kan de hele vakantie met kinderen je veel meer geld gaan kosten dan nodig. Ik vertel je hoe ik mijn reisbudgetplan tot in de puntjes samenstel en hoe jij dit ook kan doen voor jouw volgende familievakantie.

#11 Geen cash geld of extra bankpas meenemen

Het zou je maar gebeuren: je bankpas wordt geblokkeerd of ingeslikt. Vervelend. Nóg vervelender is het als dat de enige bankpas was die je bij je had. Wees slim en neem naast je betaalpas ook nog een creditcard mee. Deze heb je sowieso vaak nodig als je een auto wil huren op vakantie of makkelijk tripjes wil betalen. Van te voren checken of er überhaupt gepind kan worden op de plaats van bestemming kan een hoop gedoe schelen. Dan weet je namelijk ook meteen of je thuis alvast wat euro’s voor de valuta van daar moet wisselen.

#12 Geen verzekering nemen

Hoewel het voor velen van ons super logisch klinkt zijn er mensen die vergeten een reisverzekering af te sluiten. Of er wordt vergeten de voorwaarden van je al lopende reisverzekering te controleren. Past deze verzekering nog wel bij je gezinssituatie? Mag je ook annuleren en wat is het eigen risico? Wat wordt er uitgekeerd als de kinderwagen in stukjes aankomt en wat voor medische hulp mag je verwachten? Lees alle voorwaarden van je (bestaande) verzekering nog eens goed door voordat je op reis gaat.

#13 Niet de juiste inentingen nemen

Niet alleen voor heel verre reizen heb je inentingen nodig. Voor sommige landen binnen de EU heb je inentingen nodig als bijvoorbeeld Hepatitus B of tetanus. Check op de website van de GGD welke vaccinaties je voor welke bestemming nodig hebt. Doe dit ruim van te voren. Sommige vaccinaties kunnen pas vanaf een. bepaalde leeftijd gegeven worden. Dat kan dus betekenen dat je niet met je baby van drie maanden naar Brazilië kan omdat daar bepaalde vaccinaties voor nodig zijn.

#14 Te weinig overstaptijd

Veel tijd op een luchthaven doorbrengen, daar zit je niet op te wachten als je reist met kinderen. Te strak op elkaar geplande vliegconnecties zijn aan de andere kant ook niet altijd een goed idee. Een vlucht missen kost je niet alleen nog meer wachttijd maar ook vaak meer geld.

Vergis je niet in de tijd die het kost om van de ene terminal naar de andere te komen. De controles als je van de ene vlucht afkomt en door moet naar de andere aansluitende vlucht kunnen ook voor flinke vertraging zorgen. Al met al, liever ietsjes te ruim plannen dan te krap.

>> If you like this post, you’ll love: Qualitytime op vakantie

veiligheid-vakantie-kinderen.jpg

#15 Niet genoeg rekening houden met je veiligheid

Terwijl ik echt een gevarenradar heb, kunnen anderen totaal carefree rondlopen op vakantie. Ze laten hun tas onbewaakt op het strand achter of lopen met hun dure camera om hun nek rond in de achterwijken van een stad. Je wil veilig zijn, vooral als je met kinderen op vakantie bent. Lees je in op de veiligheid van je vakantiebestemming en gebruik je gezond verstand. Voelt het niet goed aan op een bepaalde plek dan is het waarschijnlijk ook niet goed. Hetzelfde geld voor uitstapjes boeken en artikelen aanschaffen. Klinkt het te mooi om waar te zijn? Dan is de kans groot dat het ook te mooi om waar te zijn is.

Ik heb echt een geweldige tijd in Salvador da Bahia, Brazilië gehad. En ik heb mij daar nooit één seconde onveilig gevoeld. Was ik voorzichtig, absoluut. Maar bang ben ik er niet geweest. Ik heb mij van te voren goed geïnformeerd over welke plekken ik beter kon vermijden. Ik keek naar hoe de locals zich kleedden en wat voor spullen zij bij zich droegen. Wist precies wanneer ik wél in dat ene deel van de stad kon lopen en wanneer ik dat beter niet kon doen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Naast rekening houden met je veiligheid is het ook belangrijk om je kinderen veilig te houden op vakantie.

#16 Geen kopieën hebben van al je documenten

Gelukkig verlopen de meeste vakanties zoals ze horen te verlopen. Je geniet met je grote gezin van je reis en iedereen is blij. Maar stel je voor dat het anders loopt. Dat er ingebroken wordt en al je spullen weg zijn, inclusief je paspoort en je rijbewijs. Met de technologie van vandaag de dag is het zo makkelijk om altijd kopieën van je documenten bij je te hebben. Maak er foto’s van en bewaar ze beveiligd in de cloud. En zorg voor de zekerheid ook voor papieren kopieën. In het volgende punt vertel ik je waarom.

#17 Teveel vertrouwen op toegang tot het internet

We zijn tegenwoordig zo gewend aan het gebruik van het internet dat we onthand kunnen zijn als we niet online kunnen. Alles zoeken we op met onze smartphones. Ook op vakantie met onze kinderen. Busconnecties, openingstijden en Uber-ritten. We betalen zelfs met onze telefoons Maar wat nou als het internet er uit ligt? Kan je dan nog steeds alles doen wat je moet doen en komen waar je wil? Check alle essentiële dingen voordat je op familievakantie gaat.

#18 Niet de lokale gebruiken kennen

Je vooraf informeren over de lokale gebruiken is eigenlijk een must. Vooral als je met je gezin naar een land reist dat totaal anders is dan je eigen land. Als je weet wat de lokale gebruiken zijn voorkom je gênante situaties. Daarnaast vind ik het persoonlijk niet fijn om mensen te beledigen. En al helemaal niet als ik niet eens door heb dat ik hen beledig. Naast dat het kennen van de lokale gebruiken gênante situaties voorkomt is het ook leerzaam. Hoe leuk is het dat je kids iets leren over andere culturen en gebruiken tijdens jullie gezinsvakantie.

#19 Niet wat woordjes in de taal leren

Een aantal woordjes over de grens spreken is reuze handig. Al kan je alleen maar om de weg vragen, it can safe your ass. Mijn ervaring is dat men het heel leuk vindt als je ze aanspreekt in hun eigen taal ( behalve de gemiddelde Fransman dan). Het laat zien dat je interesse hebt en zorgt ervoor dat mensen welwillender zijn je te helpen.

#20 Niet je eigen herbruikbare spullen meenemen

Herbruikbare spullen voor op reis zijn wat mij betreft een must voor elk gezin. Het is beter voor het milieu en scheelt je uiteindelijk veel geld. Neem opvouwbare waterflesjes mee die je accommodatie kan vullen voordat je naar het strand of uit wandelen gaat. Vul opvouwbare bakjes met snacks voor onderweg. En als alles op is, vouw je ze gewoon weer op.

>> If you like this post, you’ll love: Vliegen met een baby, de ultieme musthaves lijst

In dit artikel vertelde ik je welke 20 fouten je niet wil maken bij het plannen van je kindervakantie. Ik hoop dat je door het lezen van dit artikel je vakantie smooth kan plannen en deze 20 fouten in ieder geval niet hoeft te maken.


 
esmee.textbox.backgroun.white.png

Welke fout heb jij wel eens gemaakt bij het plannen van je vakantie

Deel het in de comments

 


Gerelateerde posts: