Hoe maak je een reisschema voor je vakantie met kinderen

hoe-reisschema-maken-vakantie-kinderen

Een reisschema maken voor je familievakantie

Als je op vakantie gaat met een groot gezin kan het vooraf  maken van een reisschema je veel tijd besparen. I know, I know het klinkt misschien niet zo avontuurlijk “ vooraf een reisschema maken”. Maar toch heb ik ervaren dat als je van te voren uitzoekt wat je allemaal graag wil zien op plaats van bestemming, het voor rust in je hoofd zorgt. Betrek de rest van het gezin erbij, vraag hen wat zij graag willen zien en doen op vakantie. Zo geniet je meteen van de vakantievoorpret en wordt het écht een familievakantie. De kinderen hebben inspraak en voelen zich onderdeel van de reis én ze leren meteen wat over het plannen van een vakantie.

Je kan er voor kiezen om een strak schema te maken. En elke dag iets te plannen. Maar het is ook mogelijk om het wat losser te houden, de wanna-do’s van een ieder op te schrijven maar er verder nog geen data en tijd aan te verbinden. Dan beslis je de avond van te voren wat je de volgende dag gaat doen. Go with the flow. Hét perfecte reisschema is voor iedereen anders. Als je ervoor zorgt dat je over onderstaande punten nadenkt en ze noteert dan zal je heel veel plezier hebben van je reisschema voor een vakantie met hele gezin.

Note: ik hou er ook van om op de plaats van bestemming te kijken in welke mood wij zijn. Aan de andere kant kan de dag het dan af en toe van je overnemen. Toen wij in Sicilië waren bijvoorbeeld, werden we wakker en regende het keihard in het plaatsje waar wij verbleven. Lastminute besloten we een stad in de buurt te gaan bezoeken. Omdat we nogal gehaast vertrokken ( de treinen reden 1x per uur) en we niet te laat weer terug in het appartement wilde zijn, kwamen we midden in de siësta aan in Messina. Zonde want de stad was zo ongeveer uitgestorven. Vooraf een compleet reisschema maken voor je vakantie met kinderen voorkomt dat.

Als je ergens maar kort bent kan je veel tijd besparen door vooraf al wat dingen die je echt wil zien/ bezoeken vast te leggen. De data waarop je de bezienswaardigheden bezoekt kan je open laten als je ergens ruime tijd bent. Ben je ergens maar een weekend dan kan je veel tijd besparen door de must see’s & must do’s van te voren al op te schrijven.

> If you like this post, you’ll love: 7x weten voor je op vakantie gaat naar Kaapverdië

reisschema-maken-vakantie-kinderen .png

Wat is er te doen op je vakantiebestemming

 Zoek uit wat er allemaal te doen is op je vakantie bestemming. Dit vind ik een van de leukste onderdelen van het maken van een reisschema. Je leert de stad of streek waar je bent al een beetje kennen. Nog leuker is om ook je kids hierbij te betrekken. Surf samen Pinterest af, of laat je oudere kids zelf zoeken op Google. Leuk om te zien waar ze mee komen. Inventariseer wat ieders must do of must see is en schrijf dit op een kladblaadje. De dingen die je absoluut wil doen zet je als prio op je reisschema. De andere dingen die ook leuk zijn maar geen must zet je verder op in het reisschema

Deel je reisschema op in dagdelen

 Deel je schema op in ochtend, middag en avond. Met onze kids doen we meestal maximaal één uitstapje per dag. Of we ’s ochtends, ’s middags of ’ s avonds gaan hangt van het soort uitstapje af. En hoe ver we er voor moeten reizen. Vaak heb je tijdens je vakantie met jonge kinderen genoeg aan één sight, zoals een museum. Het komt ook wel eens voor dat je ergens eerder doorheen bent dan gepland, of dat ondanks je goede research een locatie toch gesloten blijkt te zijn. That sucks. Daarom hebben wij altijd een Plan B dat we ook in ons schema zetten. We hoeven het plan B niet uit te voeren maar het is wel rete handig om het in ieder geval te hebben.

 Het invullen van de activiteiten

Begin met het invullen van de activiteiten die dag of tijd gebonden zijn, Die speciale optocht tijdens Ferragosto in Italië. Of de carnavals oefeningen in Brazilië en het Drie Koningen Feest in Barcelona. Dat zijn activiteiten die gebonden zijn aan een bepaalde dag en tijd. Vul deze als eerste in op je perfecte reisschema voor je vakantie met kinderen en plan de rest er om heen.

>> If you like this post, you’ll love: Alles wat je moet weten over reizen met een groot gezin

vakantie-kinderen-resischema-maken.jpg

 Deel je reisschema slim in 

Als je met kinderen op vakantie gaat wil je je reisschema zo slim mogelijk indelen. Zit die prachtige Botanische tuin vlak bij dat éne leuke tentje en ligt het meest fotogenieke straatje van de stad op tien minuten loopafstand? Dan plan je al deze drie activiteiten op dezelfde dag. Dat scheelt je (reis)tijd en geld aan vervoer.

 Bezoek Highlights en populaire plekken doordeweeks

Iedereen weet dat Highlights altijd druk zijn, Maar bezoek je een populaire bezienswaardigheid in het weekend, dan is het extra druk. Probeer deze Highlights en andere populaire plekken daarom doordeweeks te bezoeken.

Wil je tours maken, plan deze voor de eerste dag.

Ben je van plan om gebruik te maken van georganiseerde tours of zoiets als de Hop on Hop Off bus, die je in één dag de vakantiebestemming laten zien? Plan deze dan voor op de eerste dag van je vakantie met je gezin. En zet deze activiteit dan dus ook op nummer één in je reisschema. Zo verken je in no time de omgeving waardoor je een beter beeld hebt van wat je verder nog zou willen zien. Daar heb je dan de rest van je vakantie met kinderen profijt van.

>>If you like this post, you’ll love: 6 tips om je kinderen niet kwijt te raken op vakantie

hoe-reisschema-maken-vakantie.png

Calculeer maaltijden en “vrije” tijd ook in

Ben je ergens echt maar kort en wil je zoveel mogelijk doen in een relatief kort tijdsbestek. Calculeer dan de tijd die je wil besteden aan breaks ( denk ontbijt, lunch en diner of gewoon even niets) in je reisschema. Zo heb je een strak overzicht van de tijd die je te besteden hebt en weet je zeker dat je alle geplande activiteiten ook echt kan doen.

Zet je reistijd in je reisschema 

Laten we eerlijk zijn, met (kleine) kinderen kost reizen meer tijd. Ga je naar een grote stad, waar de dingen best ver uit elkaar liggen dan is het eigenlijk een must om reistijden toe te voegen aan je reisschema. Gebruik bijvoorbeeld Google Maps waar je de te verwachtte reistijd te voet of van het openbaar vervoer kan zien. Wees reëel, en niet te zuinig met het inplannen van de reistijd. Vergis je niet hoe lang het kan duren om met een baby in de wandelwagen en enthousiaste peuter op de plaats van bestemming te komen.

In dit artikel vertelde ik je hoe je een reisschema maakt voor je vakantie met kinderen. Misschien ben je meer een go with the flow type en maak je een reisschema met maar een paar punten. En misschien leg je alles het liefst zo vast mogelijk zodat jij en je gezin op vakantie zoveel mogelijk kunnen doen en zien. Hoe dan ook, ik zweer bij een reisschema als ik op reis ga met mijn gezin. Het geeft mij én de kinderen overzicht van wanneer we wat gaan doen. Scheelt weer 100x vragen wan wanneer we nou ein-de-lijk naar dat waterpark gaan.