7x wat je moet weten als je naar Kaapverdië gaat met kinderen

7x- weten-kaapverdie-met-kinderen.jpg

7x dingen die je moet weten als je op familievakantie gaat naar Kaapverdië

Dus je gaat met je gezin op vakantie naar Kaapverdië. Jij hebt er zin in, en je kinderen zijn door het dolle heen. Ze gaan naar Afrika. Hoe cool klinkt dat. Hoe dik ís dat. Dit wordt een vakantie om nooit te vergeten. Waarschijnlijk heb je je alvast ingelezen over op vakantie gaan met kinderen naar Kaapverdië en misschien heb je zelfs al mijn artikel gelezen “Op vakantie naar Kaapverdië met kinderen”. Je weet naar welk eiland je wil en hoe ver het vliegen is vanuit Nederland. Nice. Maar er zijn nog een aantal belangrijke dingen die je moet weten als je op familievakantie gaat naar de Kaapverdische eilanden. Ik vertel je 7 dingen die je moet weten voor je op vakantie gaat met kinderen naar Kaapverdië.

  • Is het veilig om met kinderen naar Kaapverdië op vakantie te gaan

Ja! De Kaapverdische eilanden zijn over het algemeen erg veilig. Ze schijnen zelfs veiliger te zijn dan Amsterdam en Rotterdam. Mijn ervaring op São Vicente is echt alleen maar positief. Ik heb mij geen enkel moment onveilig gevoeld. Echt gewoon niet. Niet het gevoel gehad dat ik heel erg op mijn spullen moest letten, dat ik werd afgelegd of wat dan ook. In een stad als Parijs of Barcelona heb ik dat gevoel wel gehad.

Tijdens onze gezinsvakantie op São Vicente namen we ‘s avonds laat een taxi terug. Maar overdag maakten we ook voornamelijk gebruik van taxi’s om van de accommodatie naar Mindelo te gaan. Niet omdat het niet veilig zou zijn om de bus te pakken maar omdat de vertrektijden van de bussen nogal rekbaar zijn. Je bent immers in Afrika, No Stress, de bus komt wanneer die komt. Prima als je alleen reist maar met een groot gezin met 3+ kinderen minder relaxed.

Eenmaal downtown deden we alles te voet. Zo zie je veel meer van de stad en proef je de fijne Kaapverdische vibes. Natuurlijk let je op je tas, dat doe je in Nederland ook. Maar alles extreem in de gaten houden is echt niet nodig. Ga je zwemmen op verlaten strandjes of op stranden die gelegen zijn in de wat armere wijken, zorg dan dat er altijd iemand bij de spullen blijft. Flip Flops zijn heel aantrekkelijk voor iemand die geen of weinig schoeisel heeft.

  • Kindvriendelijk Kaapverdië

In “op vakantie naar Kaapverdië met kinderen” vertelde ik al hoe warm de locals zijn. Cabo’s zijn dol op kinderen en kinderen zijn overal welkom. Een extra koekje of broodje in een restaurant is geen probleem. Ze komen het vrolijk brengen, zetten het meestal niet op de rekening en de kinderen krijgen nog een aai over hun bol.

Op de Kaapverdische eilanden kijkt niemand vreemd op als je je kids meeneemt naar live muziek ‘ s avonds. Kinderen horen hier echt bij het leven. En ook voor jou als toerist zijn de Kaapverdianen vriendelijk. Op Santo Antão, in de bergen, waar men minder gewend is aan toeristen dan in bijvoorbeeld Mindelo, kijken ze wat nadrukkelijker naar je. Dit is meestal uit nieuwsgierigheid, lach naar hen en je zal zien dat je lach altijd wordt beantwoord.

met-kinderen-naar-kaapverdie-vakantie.jpg
  • Armoede op Kaapverdië

Tijdens onze vakantie met kinderen op São Vicente hebben we best wat armoede gezien. Ik wist van te voren dat er ook armoede was en heb er bewust voor gekozen om de jongens ook deze kant van het leven te laten zien. Sowieso kan je de armoede op São Vicente niet uit de weg gaan, het is er en het hoort er bij.

Zo kwam er op de groentemarkt een oud dametje om geld vragen. De jongens hadden net een cakeje gekocht. De één had het cakeje al op, de ander had er net een hap van genomen maar vond het cakeje eigenlijk niet zo lekker. Toen het oude vrouwtje haar hand op hield en vroeg om muntjes zei ik dat ik geen muntgeld had. Ik geef nooit geld aan mensen waarvan ik niet zeker weet dat ze het gebruiken om eten o.i.d. te kopen. Toen wees ze naar het cakeje van Lu. '“ Maar ik heb er al een had van genomen.” zei Lu tegen mij. Hij gaf het cakeje aan het vrouwtje en ze stak ‘m zo in haar mond, Hap Slik Weg. Zoveel honger had ze dus. De jongens stonden er met grote ogen naar te kijken. En ik kon alleen maar denken: dit zijn de herinneringen. En: reizen is de allerbeste school voor wie dan ook.

In Mindelo lopen straatkinderen rond, ze vragen om eten, bijna nooit om geld. Je ziet ze op de pleinen, voor winkels en op het strand. We hebben een aantal keer wat te eten en te drinken voor hen gekocht. De jongens hebben het aan ze gegeven. Elke keer als we hen weer tegen kwamen, maakten ze een praatje met ons. En onze jongens hebben zelfs met hen gevoetbald en op het strand gespeeld. Love it.

Toen we de vakantie naar Kaapverdië geboekt hadden zijn we kinderkleding gaan inzamelen. Een koffer vol kleding namen we mee en hebben we, met bevriende locals, uitgedeeld in de wijk. De mensen kunnen het zo goed gebruiken.

  • Beste reistijd & klimaat Kaapverdië

Op Kaapverdië is het eigenlijk altijd lekker weer. De laagste temperatuur ligt rond de 18 graden. Het is dus altijd beter weer dan in Nederland. Het beste weer heb je als je tussen april en mei of in oktober en november naar Kaapverdië op vakantie gaat met kinderen. Wij waren er in December en hebben er heel mooie dagen en een aantal bewolkte dagen gehad. Wat prima was, daardoor konden we ook veel bezichtigen zonder dikke druppels zweet die van je voorhoofd gutsten.

Omdat er bijna een constante noordoosten wind staat is het klimaat op Kaapverdië altijd aangenaam en niet té verzengend heet. Fijn als je met kleine kinderen naar Kaapverdië op vakantie gaat.

gezin-vakantie-kaapverdie.jpg
  • Inentingen & Tropische ziektes

Als jij toen je kind was alle inentingen hebt gehad die vallen binnen het Rijksvaccinatie programma heb je waarschijnlijk geen nieuwe inentingen nodig als je met je gezin naar Kaapverdië op vakantie gaat. De vaccinaties Hepatitis A & B en DTP worden aangeraden. Reis je met een baby af naar Kaapverdië check dan bij het consultatiebureau of jouw kindje deze inentingen al heeft gehad.

De Kaapverdische eilanden zijn vrij van de meeste Tropische ziektes. Volgens de website “ Naar Kaapverdische eilanden” schijnen er in Praia, Santiago af en toe geïmporteerde gevallen van Malaria voor te komen. Ben je van plan naar het eiland Santiago op vakantie te gaan met je kinderen, informeer dan bij de GGD over Malaria.

Op de eilanden São Vicente, Santo Antão, Sal, São Niclau en Boa Vista zijn er gevallen bekend van ZIKA. Het wordt zwangeren daarom afgeraden op vakantie te gaan naar Kaapverdië. Weet je niet zeker of je zwanger bent, doe een test voordat je weg gaat. Better safe than sorry and het scheelt je een hoop stress.

Toen ik met mijn grote gezin op vakantie ging naar São Vicente wist ik niet dat ik in verwachting was. Toen ik bij thuiskomt een positieve zwangerschapstest deed heb ik bloed laten prikken op ZIKA. God zij dank was alles goed.

  • Valuta & betalen op Kaapverdië

De lokale munteenheid op Kaapverdië is de Escudo. 100/110 escudo = 1 euro. Met je Nederlandse bankpas kan je per dag maximaal 180 euro pinnen bij pinautomaten op straat. Vergeet je pas niet op “wereld” te zetten. Wil je meer geld opnemen dan moet je naar de bank, neem je paspoort mee. Banken zijn over het algemeen geopend van 10:00 -15:00.

mindelo.jpg

  • Is het verblijf met kinderen op de Kaapverdische eilanden duur

Uit eten gaan op Kaapverdië is een stuk voordeliger dan in Nederland. Vooral als je aanschuift in één van de vele eettentjes waar je verse vis of typisch Kaapverdische gerechten besteld zoals “Cachupe” ( een stoofschotel van bonen en vlees). Eten in restaurants is vaak duurder en niet persé lekkerder. Vraag de locals waar je lekker Kaapverdisch kan eten. Houden jouw kinderen niet van bonen? In de meeste eetgelegenheden serveren ze ook pasta’s, soepen, hamburgers en pizza’s.

De boodschappen in de supermarkt vond ik wel aan de dure kant. Vooral de geïmporteerde producten als frisdrank en koekjes kosten net zoveel als of nog meer dan in Nederland. Ook Magnum achtige ijsjes op het strand zijn prijzig, daar betaal je omgerekend 3,50 euro voor.

Mineraalwater is goed betaalbaar. Gelukkig maar want het water uit de kraan is op Kaapverdië niet drinkbaar, Ook Magnum achtige ijsjes op het strand zijn prijzig, daar betaal je omgerekend 3,50 euro voor. Al met al is het verblijf ook Kaapverdië goed te betalen. Je kan er comfortabel en betaalbaar verblijven en heb je zin om te spenden, dan kan dat zeker ook.

  • Wat neem je mee als je met kinderen naar kaapverdië gaat

Naast kleding en toiletspullen is het handig om een aantal spullen voor je kids vanuit Nederland mee te nemen. Als ik met de kids binnen Europa op vakantie ga koop ik schepjes, emmertjes en ander strandvertier (zwembandjes en dergelijke) meestal op de plaats van bestemming. Maar als je met je kinderen naar Kaapverdië op vakantie gaat kan je deze beter al vanuit Nederland meenemen. Vooral als je niet naar een super toeristisch eiland ( Sal, Boa Vista) gaat. Op São Vicente waren er wel een aantal winkeltjes waar ze van alles verkochten maar schepjes en emmertjes vond je er niet snel of ze waren behoorlijk aan de prijs.Hetzelfde geldt voor zonnebrand. Koop dit gewoon in Nederland en neem het mee. Scheelt je ter plaatse zoeken naar een geschikte créme en handen vol geld.

Ga je de natuur in, dan is een verrekijker een must. Op de boot of in de bergen erg spannend voor je kids om de wereld te bewonderen door de glaasjes van een verrekijker. Mocht je op de eilanden zijn met Oud & Nieuw dan zijn oordopjes geen overbodige luxe. Het vuurwerk is op São Vicente erg mooi, en zo ontzettend bijzonder om met duizenden locals op straat naar het vuurwerk te kijken, maar de knallen kunnen voor de kleintjes erg hard zijn. Oordopjes bieden dan een uitkomst. Vooral als je meerdere kinderen in je gezin hebt met verschillende leeftijden.Zo kunnen de oudsten genieten van het vuurwerk en kunnen de kleintjes zonder paniek ook mee.

  • Het allerbelangrijkste

Het allerbelangrijkste wat je moet weten als je naar Kaapverdië gaat met kinderen is dat je op vakantie, waar ook ter wereld, de mogelijkheid hebt om echt te connecten met elkaar. Pak die kans, leg je telefoon weg en creëer samen waardevolle momenten van geluk om nooit te vergeten.

Ik vertelde je in dit artikel 7x wat je moet weten als je naar Kaapverdië gaat met kinderen. Deze zeven punten zijn denk ik de belangrijkste. Ben jij er ook geweest met je grote gezin en ben ik volgens jou iets vergeten te vertellen, please let me know.