Santo Antão - vakantie Kaapverdië met kinderen

santo-antao-met-kinderen.png

Santo Antão

Tegenover het Kaapverdische eiland São Vicente ligt Santo Antão, misschien wel het groenste eiland van de Archipel. De natuur van Santo Antão is het hele jaar door mooi. Diepe groene valleien en hoge kale bergen. Natuurlijke zwembaden in zee en dennenbossen. Santo Antão heeft het allemaal. Door het kleinschalige toerisme ervaar je op dit eiland - voornamelijk in de kleine dorpjes- de authentieke levensstijl van de Kaapverdianen. Ook wel Morabeza genoemd. In dit artikel vertel ik je over de tour die wij maakten vanuit São Vicente naar Santo Antão met drie kinderen.

De enige manier om op Santo Antão te komen is per boot er is namelijk geen vliegveld meer op Santo Antão. Ik heb mij door een local laten vertellen dat dat komt omdat er ooit een heel groot vliegtuig ongeluk is geweest. Veilig landen en opstijgen zou door de vele hoge bergen rondom het eiland erg moeilijk zijn, Na het vliegtuig ongeluk is het vliegveld gesloten en nooit meer open gegaan.

Vanuit São Vicente neem je de boot naar Santo Antão. Er gaat twee keer per dag een boot, heen en terug. Een grote ferry, die doet er ongeveer 60 minuten over en een kleine Catamaran die er een stuk korter over doet. De tickets kan je, als je verzekerd wil zijn van een plek aan boord, het beste een aantal dagen van te voren kopen. Dit doe je in de haven van Mindelo. Koop meteen een retour dan heb je daar geen omkijken meer naar. Reis je met een groot gezin, zorg dan dat je op tijd in de haven bent zodat je op de boot een zitplek voor iedereen kan bemachtigen. Of op zijn minst voor de kleintjes als je die hebt. Een uur staan op een wiebelige boot is best intens.

Wat ook intens is, zijn de vele kotsende mede passagiers. Toen wij naar Santo Antão gingen vloog de kots ons zo ongeveer om de oren. Gelukkig delen ze aan boord, voor vertrek, plastic zakjes uit. Hoewel ik snel zeeziek word, moet ik eerlijk zeggen dat de overtocht mij meeviel. De boot wiebelde wel maar met mijn ogen op één punt gericht en de kostenden niet te aanschouwen heb ik alles binnen weten te houden.

> If you like this post, you’ll love: 7x weten voor je op vakantie gaat naar Kaapverdië

familie-vakantie-santo-antao.png

Het eiland rond

Met de boot kom je aan in Porto Novo, Santo Antão. De aankomsthal doet aan een vliegveld denken. Hoewel de meningen over Porto Novo verdeed zijn vind ik het stadje de moeite waard om te bezichtigen. Er zijn een aantal gezellige koffiebarretjes en het stadje zit werkelijk vol met super mooie streetart.

Porto Novo is ook dé plek om een auto te huren als je dat nog niet gedaan hebt. En geen zin hebt om met de minibusjes te reizen. De minibus is op zich een prima en budget optie om je over het eiland te verplaatsen maar met kleine kinderen niet het meest relaxt. Want; nou ja, je kent het principe van een openbare bus wel. Overal stoppen, mensen in en uit, duurt lang.

Ben je maar kort op Santo Antão, één of twee dagen dan is het geen gek idee om een gids met auto te huren. Je betaalt dan wat meer maar hebt het voordeel dat je zelf niet hoeft te rijden. De gids brengt je naar de mooiste plekken. Super comfy als je het prima vindt om niet alles zelf te bepalen :)

> If you like this post, you’ll love: Op vakantie naar Kaapverdië met kinderen

vakantie-met-kinderen-santo-antao

Onze route op Santo Antão met kinderen

Tijdens onze vakantie op Kaaverdië met kinderen verbleven wij twee dagen op Santo Antão en boekten van te voren een overnachting in Ponta do Sol. Een klein vissersdorpje aan ongeveer de overkant van het eiland, gezien vanuit Porto Novo. Om er te komen rij je dus over een groot deel van het eiland, waarbij je op verschillende mooie plekken komt. Ik zou je aanraden om meer tijd te nemen dan wij gedaan hebben als je naar Santo Antão gaat. Vooral als je met kinderen op vakantie bent naar Kaapverdië en ook Santo Antão bezoekt, is het prettig om niet het eiland over te moeten “vliegen”. De wegen zijn op veel plekken kronkelig en voor kinderen of volwassen met wagenziekte een uitdaging. Maar laat je daardoor zeker niet tegen houden om dit prachtige Kaapverdische eiland te bezoeken met je kinderen. Nu je het weet kan je er op anticiperen.

Porto Novo - Pico da Cruz

We begonnen onze tour, zoals iedereen in Porto Novo. Na het stadje even bezichtigd te hebben reden we door naar Pico da Cruz. Een berg met uitkijkpunt en een geijkgenoaamd dorpje aan de oostkant van het eiland. De kinderen keken de ogen uit onderweg. We kwamen door heel kleine dorpjes waar je binnen 2 minuten weer uitgereden was en waar jongens met ezels over de weg liepen. We kwamen een boer tegen met zijn kudde koeien en een stier. We stapten uit en de jongens mochten de koeien even aaien. Kuddes geiten kwamen voorbij en mannen en vrouwen met ladingen takken, water en andere spullen op hun rug en hoofd.

Pico da Cruz is niet heel gemakkelijk te vinden, dit komt vooral door een tekort aan borden en doordat we geen autokaart hadden. Ga je het eiland over, koop dan een echte auto kaart waar wegen en plaatsen op staan aangegeven.

Pico da Cruz is zo mooi. Het uitkijkpunt is fenomenaal en het lopen er naar toe heeft een hoog avontuurlijkheids gehalte. Geniet van de vergezichten, de valleien, en dwaal eens een stukje door het bos. Daar tref je hier en daar kleine huisjes aan. Waarschijnlijk stallen van de ezeltjes die je er bij ziet staan. Pico da Cruz hoort bij het beschermde natuurpark Cova- Paul Ribeirha da Torre Natural park.

> If you like this post, you’ll love: Travelguide Málaga met kinderen

santo-antao- vakantie.png

Aqua das Caldeiras

Vanuit Pico da Cruz reden we naar Aqua das Caldeiras. Een prachtig klein dorpje waar we een familie met kinderen troffen die met jerrycans water gingen halen in de natuurlijke bron in de vallei. Het uitzicht hier is zo ontzettend mooi. Drink wat bij restaurant Biosfera Amor do Dia waarna je weer energie hebt om verder te rijden. Of, als je genoeg tijd hebt te wandelen door de vallei.

Corda

Een heel stuk verder naar boven ligt het plaatsje Corda. Waar de tijd lijkt hebben stil gestaan. Je komt niet veel mensen tegen op straat, het is er rustig. Je hoort vogels fluiten en bevind je midden in het groen. Grappig is dat we er een Kaapverdiaan tegenkwamen die jaren in Nederland heeft gewoond.

In Corda runt een Nederlands gezin een restaurant, Cozinha de bento. Hier kan je prima lunchen, binnen of buiten en voor de kinderen zijn er kleurplaten. Probeer de overheerlijke toetjes of als je tijdens je vakantie met kinderen op Santo Antão al heimwee hebt naar huis, een stuk appeltaart. Goede plek voor een wat langere stop.

> If you like this post, you’ll love: Alles wat je moet weten over reizen met een groot gezin

Ponta do sol

Ponta do sol

Corda - Ribeira Grande

Met een volle maag reden we door richting Ponta do Sol. Het was al voorbij twee uur en we waren als sinds zeven uur aan het reizen. Met een peuter van twee is dat niet altijd even makkelijk. We stopten op mooie plekjes waardoor hij steeds niet in slaap kon vallen in de auto. Vandaar dat we besloten om even een stuk door te rijden zodat hij in slaap kon vallen. Na een heel stuk over smalle bergweggetjes gereden te hebben kwam we Ribeira Grande in. Ribeira Grande is een redelijk grote plaats aan zee (je kan hier niet zwemmen, de zee is te ruig) waar niet heel veel spannends te beleven is. Wel zijn er, aan de weg waarop je de plaats binnenrijdt prachtige muurschilderingen. Waaronder één van Cesária Evora. Even stoppen om dit kunstwerk goed te bekijken.

Ponta do Sol

Ponta do Sol is een klein pittoresk vissersdorpje met prachtig met kinderkopjes belegde straatjes. Heerlijk om rond te struinen en in de winkeltjes met handgemaakte spulletjes te snuffelen. Bezoek de Joodse begraafplaats en geniet van de rust in dit dorpje. Eet buiten met zicht op zee, ergens op de kleine boulevard en kijk naar de harpoen-duikers die zich in de ruige zee wagen.

Wij overnachtten in Hotel Tiduca, een vier sterren hotel. Niet veel bijzonders maar goede bedden en redelijk ruime kamers. In het restaurant van het hotel hoef je niet te dineren. Aan de boulevard kan je vele malen gezelliger zitten.

Sinagoga

vakantie- Santo- Antao -sinagoga.png

Dit dorpje rij je zo voorbij. Het is namelijk zo klein dat je niet eens doorhebt dat je er in gereden bent op het moment dat je er uit rijdt. Sinagoga heeft zijn naam te danken aan de ruïne van de Synagoge die er staat.In de tweede helft van de 19e eeuw woonden er voornamelijk Joodse mensen in dit stadje. Vandaar dat er destijds een Synagoge stond. De ruïne kan je bekijken, je kan er zelfs doorheen wandelen.

Loop je een stuk naar beneden dan kom je bij de natuurlijke zwembaden “ pscinas naturaís”. Stukken rots met grote ruimtes er tussen waar water in staat. Hierdoor ontstaan er natuurlijke zwembaden. Je kan de visjes zo zien zwemmen en in de wat grotere natuurlijke zwembaden kan je zelfs zitten. Neem wel waterschoenen mee want naast visjes zitten hier ook zee-egels.

Vanuit Sinagoga reden wij een mooie route door de bergen weer terug naar Porto Novo. Leuk is om ook op de terugweg nog wat tijd te hebben om eventueel te kunnen stoppen in een leuk dorpje. Wij hebben vanwege ons korte bezoek aan Santo Antão lang niet alle hoogtepunten kunnen zien. Dat was prima, vooral omdat het voor een peuter best pittig kan zijn, auto in-auto uit. Ben je langer op Santo Antão met je kinderen, dan zijn de volgende bezienswaardigheden de moeite waard om te bezoeken:

  • Tarrafal: een kustplaatsje in het zuid-westen van Santo Antão met een zwart zandstrand. Als duiker kan je hier je hart ophalen. Een andere toffe ervaring beleef je als je met de vissers mee de zee op gaat. Sterke maag én goed kunnen zwemmen zijn wel vereisten. Je weet immers nooit hoe je de zee aantreft.

  • Wandel door de Valle do Paul

  • Bezoek een Grogue stokerij. Grogue is dé nationale sterke drank, gemaakt van suikerriet. Te vergelijken met de Braziliaanse Cachaca maar toch anders van smaak. In een stokerij volg je het proces van suikerriet tot rum.

Santo Antão is weer zó anders dan São Vicente en alleen daarom al echt een bezoek waard als je toch al op São Vicente bent. Geniet van de prachtige natuur en de vriendelijke, bescheiden mensen. En maak nieuwe herinneringen met jouw lievelingsmensen op dit mooie eiland.