Op vakantie naar Kaapverdië met kinderen

sao vicente .jpg

Kaapverdië met kinderen

Je bent aan het nadenken wat de volgende bestemming wordt voor je familievakantie. Je wil niet te lang vliegen maar je wil wel het gevoel hebben dat je totaal ergens anders bent. Echt nieuwe dingen ontdekken, het liefst een land dat nog niet overstelpt wordt door hordes toeristen en zon zeker. Dan is Kaapverdië dé bestemming voor jou en je grote gezin.Kaapverdië ligt op ongeveer 6 uur vliegen vanaf Nederland. En is dé perfecte bestemming voor een vakantie met kinderen als je nét even iets anders wil.

De Kaapverdische archipel ligt voor de kust van Senegal en telt 12 eilanden waarvan er 9 bewoond zijn. Elk eiland heeft weer zijn eigen charme en natuur waardoor de Kaapverdische eilanden ideaal zijn voor wie wil eiland-hoppen. Maar ook als je het liever wat rustiger aan doet is er genoeg te beleven. In dit artikel vertel ik voornamelijk over het eiland São Vicente.

In december 2018 zijn wij met onze drie jongens van (toen) 8,6 en 2 naar Kaapverdië geweest. We verbleven op Sao Vicente. São Vicente ligt tussen Santo Antão en Boa Vista in en is een heerlijke bestemming voor een vakantie met kinderen. Zowel voor ons oudste jongens als voor de kleinste. En het fijne is dat het voor jou, als ouder ook een geweldige plek is. Je zou eigenlijk wel kunnen zeggen dat São je Vicente alles heeft voor de avonturiers onder ons die naast cultuur óók erg blij worden van een dagje strand af en toe. En het leukste van São Vicente is misschien wel dat het nog erg authentiek is. Geen hordes toeristen en tal van all-inclusive resorts zoals op Sal.

De hoofdstad van São Vicente is Mindelo. Een pittoresk plaatstje gelegen direct aan zee. Het deed mij qua architectuur en sfeer erg aan Salvador da Bahia ( Brasil) denken, waarschijnlijk vanwege zijn vroegere Portugese overheersers. En door de taal natuurlijk. Op alle Kaapverdische eilanden wordt er naast het Portugees, Creools gesproken. Een vrolijke taal waarvan je al snel een aantal woordjes onder de knie krijgt. De mensen zijn over het algemeen hartelijk, warm en behulpzaam, je legt makkelijk contact. Vooral als je een woordje (of meer) Portugees spreekt en helemaal als je wat kan zeggen in het Creools. Het grappige is dat je - als je in het hoogseizoen reist- behoorlijk wat Nederlandse Cabo’s tegen komt. Zit je ergens te eten hoor je ineens Nederlands met een Rotterdams accent. De grootste groep Nederlandse Kaapverdianen wonen namelijk in Rotterdam.

Ga je op vakantie met je kinderen naar São Vicente dan voel je aan alles dat je in Afrika bent. De geuren, de kleuren en de mensen. Vrouwen die manden met vis of groenten op het hoofd dragen. Vissers die de verse vangst aan wal brengen, de vis schoonmaken en zó van de boot naar de markt brengen. De lichte chaos rondom het marktplein in Mindelo en de warmte van de zon én de mensen. Maar, naast al het Afrikaanse waait er ook een Westerse wind door São Vicente. Laten we zeggen dat dit Kaapverdische eiland Afrika voor beginners is. En precies dát maakt het een geschikte bestemming voor je familievakantie. São Vicente is voor iedereen. Van opa’s tot baby’s en alles wat daar tussenin zit.

> If you like this post, you’ll love: 7x weten voor je op vakantie gaat naar Kaapverdië

ribeira.jpg

waar verblijf je met kinderen op Kaapverdië

Wij verbleven 17 dagen bij Residencia Palmera. Residencia Palmera is opgezet door twee families die beide meededen aan het programma “Helemaal het Einde” van RTL4. En het is een fijne en relatief voordelige accommodatie om te verblijven. Gelegen in de groene omgeving van Ribeira de Vinha, op ongeveer 10 a 15 minuten met de auto van Mindelo en een klein paradijsje voor kinderen. De kids kunnen er heerlijk spelen in de boomgaard en er is sinds een aantal maanden ook een groot zwembad. Een must als je op vakantie gaat naar Kaapverdië met kleine kinderen, je hoeft dan niet steeds het terrein af om je te kunnen vermaken.

We hadden een vierpersoons bungalow met twee slaapkamers tot onze beschikking. Prima als je reist met een gezin van 2 grotere kinderen en bijvoorbeeld een peuter of baby die bij de ouders op de kamer kan. Ontbijten, lunchen en dineren kan je prima op Palmera en het personeel is -net zoals de meeste Cabo’s- erg vriendelijk. Ook of misschien moet ik zeggen juist voor kinderen. Prijstechnisch is Residencia Palmera ideaal voor de grotere gezinnen. Je kan hier comfortabel verblijven voor een betaalbaar bedrag.

In de directe omgeving van Palmera is niet heel veel te doen. Een auto huren is daarom aan te raden. Vooral als je toch van plan bent meer van het eiland te gaan zien. Maar je kan je ook heel goed per taxi verplaatsen, gemiddeld kost een taxi van Palmera naar Mindelo 400 escudo’s, 4 euro.

Wil je liever wat centraler zitten dan kan je beter een hotel in Mindelo boeken. Maar, let wel, de prijzen van hotels liggen een stuk hoger dan de prijzen van de Bungalows op Palmera. Zijn je kinderen echte waterratten en ben jij een heuse Beach Babe, boek dan een accommodatie in de buurt van Stadsstrand “Laginha”.

> If you like this post, you’ll love: Vakantievoorpret, zo haal je het meest uit je vakantie

kindervakantie-kaapverdie.jpg

Doen met kinderen op São Vicente

Ook al is São Vicente een klein eiland, er is genoeg te zien en te ontdekken. Neem daar je tijd voor want door het bergachtige landschap doe je er rustig een aantal uur over om het hele eiland over te rijden. Met kleine kinderen raad ik je aan om meerdere korte uitstapjes te maken. En zonder kinderen eemisschien ook wel mits je de tijd hebt. Zo heb je rustig de tijd om het eiland te verkennen en je onder te dompelen in de cultuur. Je bent immers op Kaapverdië; No stress.

Stranden

Op veel plekken op São Vicente is de zee ruig. Leuk voor als je wil kitesurfen of andere stoere watersporten beoefend maar minder fijn voor als je op vakantie bent in Kaapverdië met je baby. Of met kleine kinderen. De fijnste en veiligste stranden om te gaan zwemmen met je kinderen is het stadsstrand “Laginha” en het strand van Baia das Gatas.

  • Laginha

Het strand Laginha bereik je binnen een minuut of 10 lopen vanuit het centrum van Mindelo. Het is een breed zandstrand met een redelijk rustige zee. Je kan er heel goed schelpjes zoeken en er zijn twee strandtentjes. Bij Kalimba huur je bedjes voor ongeveer 300 escudos, dit is tot nog toe de enige plek waar je bedjes kan huren. Je kan hier ook prima een tosti eten. Wil je uitgebreider maar nog steeds betaalbaar eten, dan raad ik je aan om naar Caravela te gaan. Voor 500 escudos heb je al de “prato do dia”, de dagschotel.

  • Baia das Gatas

Het strand van Baia das Gatas ( letterlijk vertaald: baai van de katten) aan de noordoostkant van het eiland is perfect om te snorkelen. Als je in het water staat zie je de mooiste visjes langs je heen zwemmen. Ook hier is de zee in vergelijking met de andere stranden op São Vicente rustig en veilig om met kinderen in te zwemmen. Natuurlijk moet je altijd goed opletten als je met kinderen in het water bent om te voorkomen dat ze verdrinken.

  • Snorkelen met Zeeschildpadden op São Pedro

Op het strand van São Pedro kan je elke dag rond een uur of vier zeeschildpadden spotten. Vissers gooien dan het visafval overboord en daar komen de zeeschildpadden op af. Je hoeft niet ver de zee in te zwemmen, je ziet ze al in de tweede golf. De zee is hier wel een heel stuk ruiger dan op de hierboven beschreven stranden. Het kostte mij echt moeite de zee in te komen en bij het er uit gaan smakken de golven je zonder moeite tegen de bodem van de zee. Uitkijken met kinderen dus. Zorg voor genoeg begeleiding als je met je kids gaat snorkelen.

Ben je toch in São Pedro, loop dan even het wijkje in. Ga op de foto bij de “ I love São Pedro” wall art en drink wat in het Eco Hotel.

> If you like this post, you’ll love: Alles wat je moet weten over vakanties met kinderen

familievakantie-kaapverdie-sao pedro.jpg

Naar het Zwembad

Heeft jouw accommodatie geen zwembad of wil je gewoon eens verandering van spijs, dan zijn er twee geschikte locaties om te gaan zwemmen met je kinderen.

  • Pont D’ Aqua

Bij restaurant Pont D’ Aqua in Mindelo zit een zwembad. Je kan hier tegen betaling zwemmen en hebt een prachtig uitzicht over de baai van Mindelo; Baia do porto grande.

  • Resort Foya Branca

Resort Foya Branca ligt in de wijk São Pedro, vlak bij de luchthaven. Je kan hier heerlijk een dag vertoeven tijdens je vakantie met kinderen op Kaapverdië. Aan de receptie koop je een pakket dat bij je past. Je kan alleen betalen voor het zwemmen, rond de 600 escudos per persoon of je neemt een all inclusive pakket. Met een all inclusive pakket heb je naast te toegang tot het zwembad recht op een lunch in het restaurant van het hotel. Het eten is hier niet heel bijzonder maar goed genoeg voor een dagje zwemmen.

> If you like this post, you’ll love: Travelguide Málaga met kinderen

vakantie-kinderen-kaapverdie-markt.jpg

Must Do’s met kinderen op kaapverdië

Bezoek een markt. I love markten. Op een markt leer je de cultuur van een land in no time een beetje kennen. Je ziet wat er voor lokale producten verkocht worden en hoe de locals handelen. De omgeving van de Mercado Vegetais is een beleving op zich. Vrouwen met manden verkoopwaar op hun hoofden lopen kris kras tussen de vele busjes door of zitten op straat verse vis en kruiden te verkopen.

  • Mercado Muncipal

Op de Mercado Muncipal vind je vooral voedingsmiddelen zoals groente, fruit en vlees. Dit is de grootste markt van Mindelo en de bevolking komt hier om de boodschappen te doen. Naast kraampjes met voedingsmiddelen vind je er ook souvenirtjes. Zoals handgemaakte rieten mandjes en flesjes Grogue.

Niets nodig? Een bezoekje aan deze markt is absoluut de moeite waard. Al ga je alleen maar om de sfeer te proeven en het prachtige gebouw waarin de markt gevestigd is te bezichtigen.

Rua Lisboa, Mindelo

  • Mercado Vegetais

De Mercado Vegetais ( groentemarkt) is mijn favoriete markt in Mindelo. Een stuk kleiner dan de Mercado Muncipal maar daardoor ook knusser. Achterin het gebouw at ik de lekkerste Catchupe ( een nationaal gerecht met bonen) tussen de locals die kwamen ontbijten. En je graag vertellen over hun eiland.

Tegen over het markt, op het Praca Estrela staan allerlei kleine kiosken waarin mensen ook handeltjes hebben. Kappers, schoonheidsspecialisten en kledingzaken, je vind er van alles. Op het grote plein wordt tweedehands kleding verkocht, een soort van Waterlooplein-markt maar dan anders.

Praca Estrela, Mindelo

  • Mercado de Peixe

De vismarkt ruik je al van verre. En het rood/ witte gebouw waarin de markt is gevestigd kan je ook niet missen. Loop een stukje door en zie hoe de vissers de vangst binnen en halen en direct schoonmaken aan de waterkant. Leuk voor de kids en het levert mooie plaatjes op.

Avenida da Republica, Mindelo

> If you like this post, you’ll love: Je koffer inpakken als een pro doe je zo

kindervakantie-sao-vicente.jpg

Cultuur

Omdat Kaapverdië nog zo authentiek is, ademt het cultuur. Cultuur zit in alles wat de mensen doen, in het eten, in de taal. Hoewel São Vicente klein is zijn er toch een aantal bezienswaardigheden die leuk zijn om te bezoeken tijdens je vakantie met kinderen op Kaapverdië.

  • Torre de Belem

Niet alleen Lissabon heeft een Torre de Belem. Ook Mindelo heeft er één. Wat bescheidener in de uitvoering dat dan weer wel. In de volksmond wordt deze Torre de Belem de “Replica” van de Torre de Belem genoemd. De Torre staat aan de prachtige baai van Porto Grande en vanuit de toren heb je een magisch uitzicht over de stad. Bezoek ook het “Zee Museum” dat in de toren gevestigd is. Kleine, behapbare en interessante tentoonstellingen over de Zee en alles wat daarmee te maken heeft.

  • Quintal das Artes, Mindelo

Art Space Mindelo ligt verscholen achter een soort van dikke vestigingsmuur en is te vergelijken met een kustwerkplaats. Hier staan onder andere, op de binnenplaats, grote carnavalswerken opgeslagen en zijn de muren beschilderd met streetart. Om de binnenplaats heen zijn een aantal winkeltjes waar er van alles wordt verkocht dat met de hand gemaakt is. Van mode tot armbandjes en schilderijtjes.

Zijstraat van de Avenida Marginal

  • Fortim do Rei

Het fort van de koning ligt op het hoogste punt van Mindelo, op een heuvel ten noorden van het centrum. Hoewel het fort nog al vervallen is, of misschien juist wel daarom, is het voor kinderen een spannend uitstapje. En het uitzicht op deze heuvel is adembenemend.

Let op: het kan erg waaien op São Vicente. Ga bij voorkeur als het redelijk windstil is. Dan word je niet van de heuvel afgeblazen.

Am Hugel Alto de Sao Nicolau, Mindelo

Muziek, Muziek, Muziek

Zeg je Muziek dan zeg je Kaapverdië. Als je op Kaapverdië bent moét je gewoon naar live muziek gaan luisteren. Dat gelukkig bijna overal op het eiland, en bijna altijd gratis. De volgende plekken zijn het leukst om met je kids heen te gaan.

  • Ote Level

Bij Ote Level luister je naar Live muziek met uitzicht op het strand van Laginha. Doordat Ote Level op de eerste verdieping zit heb je een mooi uitzicht over het strand. Kinderen zijn welkom en je kan er ook een klein hapje eten. Bij binnenkomst krijg je een kaart mee waarop de drankjes die je besteld afgetekend worden, deze betaal je aan het einde van de avond.

  • Caravela

Caravela has it all. Overdag ga je er lunchen en in het weekend luister je er naar Live Muziek. Informeer ter plaatste wanneer er muziek is en wees op tijd. Het zit altijd bommetje vol.

> If you like this post, you’ll love: 6 tips om je kids niet kwijt te raken op vakantie

met-kinderen-op-vakantie-kaapverdie.jpg

Wat je verder nog kan ondernemen

São Vicente is perfect om per auto te verkennen. Je kan zelf een auto huren of een tour boeken. Wij boekten een eiland tour bij Residencia Palmera waarbij wij het enige gezin waren dat meeging. Wel zo relaxed vind ik als je met een groot gezin met kleine kinderen reist.

Huur een auto en rij het eiland over

De plekken die je in ieder geval moet bezoeken zijn:

  • Monte Verde

Ga je de Monte Verde op dan moet je niet bang zijn aangelegd en goed kunnen rijden. De bergweggetjes kunnen behoorlijk hoog en smal zijn. Soms even je adem inhouden maar het uitzicht is werkelijk adembenemend.

  • Calhau

Een vissersdorpje dat op doordeweekse dagen nogal uitgestorven lijkt. Ga op zondag, voel de “bus” en eet bij visrestaurant “Hamburg”. Een begrip op het eiland vanwege de vis en de hamburgers. Kom met een lege maag want de porties zijn erg groot.

  • Praia Grande

Het gouden zand en het zicht op de bergen de baai Porto Grande is adembenemend. Omdat het strand lekker breed is, is het een fijne plek voor de kids om tussendoor even uit te waaien en te bewegen. Zwemmen zou ik hier niet doen, de stroming is erg sterk.

“Wanderen” door Mindelo

Wander door de gezellige straatjes van Mindelo. Wil je mooie foto’s of andere kunst kopen dan kan je het beste naar Centro Cultural do Mindelo. Vraag hier meteen naar het programma, er zijn geregeld leuke events.

Eet een ijsje bij Cremosito’s en wandel daarna door naar de speeltuin. De kids kunnen even lekker spelen en jij kan even uitrusten. Bij de speeltuin zijn er speciaal toiletten voor alleen kinderen waar ze tegen betaling gebruik van kunnen maken.

Eco Hotel Terra Lodge

Voor het aller aller mooiste uitzicht op de Monte Cara ( berg met het gezicht) en de beste smoothies & caipirinha’s ga je naar Eco Hotel Terra Lodge in Mindelo. Strijk neer op het grote dakterras, bij voorkeur rond zonsondergang zodat je met een lekker drankje in je hand kan genieten van het uitzicht. De hapjes en de couscous op z’n Kaapverdiaans zijn hier ook erg lekker.

No 11, Alto de Santo Antonio, Mindelo

> If you like this post, you’ll love: Droomvakantie bij Royal Son Bou, Menorca

vakantie-met-gezin-kaapverdie-mindelo.jpg

Daarom naar Kaapverdië met kinderen

Ga je op vakantie naar Kaapverdië met kinderen dan zal je de tijd van je leven hebben op São Vicente. Hoewel het eiland klein is, is er genoeg te doen en zullen de kinderen en jij Kaapverdië en haar mensen in jullie harten sluiten. Twijfel je nog aan de bestemming voor je volgende familievakantie? Ga naar São Vicente. Hier vind je avontuur en ontspanning en hoewel São Vicente ook wat Westers heeft ben je wel mooi in Afrika met jouw kids. Hoe vet is dat?!

Onze jongens hebben het er echt heel erg fijn gehad. Ze hebben een voor hen totaal nieuwe omgeving ontdekt. Ze hebben gevoetbald met straatkinderen en af en toe wat eten voor hen gekocht. Ze hebben kerst gevierd bij een Kaapverdiaanse familie en gesnorkeld in São Pedro waar ze levensgrote zeeschildpadden zagen. Ze waren welkom en mochten overal op Kaapverdië kind zijn. En ze hebben ervaren hoe het is om eens een keer overal mensen om je heen te hebben die op je lijken.

Zo zijn mijn oudste: “ Mama, iedereen lijkt hier op ons” Waardevol, vind ik. Net zo waardevol om te ontdekken dat niet iedereen op jou lijkt. De vakantie op Kaapverdië met ons gezin heeft hen rijker gemaakt. Heeft ons rijker gemaakt. En heeft ons het nog authentieke São Vicente laten zien.

Wil je naar Kaapverdië met je gezin, met je kinderen wacht dan niet te lang. Nu tref je nog een authentiek eiland aan. Over een aantal jaar wordt het waarschijnlijk, net zoals Sal, overspoeld door toeristen.


Zou jij naar Kaapverdië op vakantie willen met je kinderen?