Travelguide Sicilië: Letojanni en omgeving

travelguide sicilie .png

Met een groot gezin op vakantie naar Sicilië

 In de zomer van 2018 ging ik voor het eerst in mijn leven – ja, echt waar – naar Italië. Eigenlijk zou ik moeten zeggen naar Sicilië. Sicilianen noemen zichzelf liever Sicilianen dan Italianen. Beetje hetzelfde als de Catalanen en Spanjaarden. You get me? We verbleven in een klein dorpje genaamd Letojanni. Ideaal voor een familievakantie. Op elke hoek een ijssalon en kraakhelder zeewater. Genoeg te doen in de omgeving, vriendelijke mensen en nog niet overstelpt met toeristen. 

Letojanni, Sicilië is een kleine gemeente, gelegen in de provincie Messina.  En staat op Sicilië bekend als  dé plaats om te Kite vliegen. De kustlijn is lang, de kiezel stranden breed en het water kraak en kraakhelder. Omgeven door bergen, palmbomen en prachtige architectuur is Letojanni een mooi plaatsje. Aan de boulevard vind je tal van restaurantjes, waar je kan genieten van de Siciliaanse keuken, met zicht op zee. Perfect voor een strandvakantie met kinderen. En in de directe omgeving genoeg te zien om je culturele honger te stillen.

 Ben jij van plan om binnenkort naar Letojanni te gaan? In dit artikel vertel ik je alles wat je wil weten. Van vervoer vanaf de luchthaven van Catania, uitstapjes met kids in de omgeving, tot aan de fijnste restaurantsin Letojanni.  Dit wíl je weten!

 Wij boekten onze reis in november via D-reizen bij de Jong Intra vakanties. De accommodatie ( die niet noemenswaardig is) en de vlucht moesten los van elkaar geboekt worden. Waarom weet ik nog steeds niet. Maar het had zo z’n voordelen. We konden op deze manier namelijk zelf onze vliegtijden kiezen, ideaal als je reist met een groot gezin. Niet voor dag en dauw op Schiphol moeten zijn was een verademing. Met de KLM vlogen we in iets minder dan drie uur naar Catania. 

>> If you like this post, you’ll love: Travelguide Málaga met kids

sicilie 2.png

Geen transfer? Boek van te voren een taxi

 Bij de pakketreis zat geen transfer inbegrepen. Die konden we voor 90 euro p.p. bijboeken.  90 euro maal vijf personen leek mij nogal zonde van het geld. Ik had geen idee  hoeveel een taxi Catania- Letojanni  ter plekke zou kosten. En of er taxibusjes beschikbaar zouden zijn, waar wij met z’n vijven én de bagage in zouden passen. # Groot gezin op reis issues. Daarom besloot ik van te voren een taxi te reserveren.

 Ik raad iedereen die met meer dan vier personen vervoer per taxi nodig heeft, dit ruim van te voren te boeken. Zo weet je precies wat je kwijt bent aan de taxi en weet je zeker dat je er allemaal in past – best fijn toch?

 Wij boekten onze taxi , een aantal maanden van te voren via internet. Bij taxi Taormina. We werden keurig op tijd van de luchthaven opgehaald. De chauffeur  was vriendelijk, vertelde onderweg wat over de omgeving en bracht ons naar Letojanni. Dit kostte ons 80 euro per enkele reis. Een stuk goedkoper én sneller dan de tranfser van de Jong Intra.

 Het verkeer op Sicilië is, op z’n zachts gezegd, nogal anders dan in Nederland. 150 kilometer op de teller is heel normaal. Ik hield mijn hart vast ,keek voornamelijk naar buiten en deed een aantal schietgebedjes. Met het angstzweet in mijn bilnaad kwamen we veilig aan in Letojanni.

 Naar Schiphol maakten we gebruik van de taxi service van VIP taxi services. Punctueel, nette chauffeurs en nieuwe taxi busjes.

het strand van Letojanni.png

De stranden van Letojanni

 De stranden in Letojanni zijn kiezelstranden. Geen zand dat overal tussen gaat zitten maar wel af en toe scherpe kiezeltjes. Neem voor je kids waterschoentjes mee. En dan het liefst van die surfschoentjes. Kleine, stiekeme kiezelsteentjes glippen namelijk gewoon naar binnen door de gaatjes van opgewerkte waterschoentjes.

 Letojanni kent twee soorten stranden: het privé strand en de openbare stranden. Vaak zetten hotels en beachclubs een deel van het strand af voor gasten.  Hotelgasten mogen gratis gebruik maken van de strandbedjes. Maar ook als niet-gast kan je er bedjes en een parasol huren voor 6 euro per persoon. Op het openbare strand neem je je eigen stoeltje, handdoek en parasol mee. En daarvoor betaal je helemaal niente. Leuk om te weten: men laat hun parasol vaak staan. Zo hebben zijn ze de gehele vakantie verzekerd van dezelfde plek op het strand. En het scheelt sjouwen. Het is een aantal keer voorgekomen dat we door Italiaanse gezinnen een plekje onder de parasol aangeboden gekregen. Onze kleinste viel in slaap op het strand en mocht dan in de schaduw van de parasol verder slapen.  Super vriendelijk. 

 Het strand van Letojanni loopt snel af, er is maar een klein gedeelte waar het water tot aan je enkels komt. Als je een stap verder gaat sta je al gauw tot aan je knieën in het water. Opgelet dus met kleintjes. We hebben dagen meegemaakt dat ze zee in Letojanni behoorlijk ruig was. Zelfs met een golf die ons boven het hoofd kwam en met flinke kracht tegen de bodem smakte. Blijf dus altijd in de buurt van je kids, ook al kunnen ze zwemmen. Tegen de kracht van de zee zijn weinig mensen opgewassen. En verdrinken is zo gebeurd.

>> If you like this post, you’ll love: Alles wat je moet weten over reizen met een groot gezin

Savoca.png

Uitstapjes in de omgeving van Letojanni

 In de  directe omgeving van Letojanni is veel te zien. En een groot deel van de bezienswaardigheden is prima met het openbaar vervoer te bereiken. Het fijne is dat het OV goed functioneert. Af en toe wacht je wat langer op de bus, omdat ie rustig twintig minuten later komt dan aangegeven. Maar hé, je bent op reis toch? No stress.  Wij besloten om vooral in de directe omgeving van Letojanni te blijven. En huurden daarom geen auto. Alle onderstaande uitstapjes kan je prima maken met de trein of bus. 

De snelste manier om in één dag een groot deel van de omgeving van Letojanni te zien, is door de Hop on Hop off bus te nemen. Doordat ie semi “ open-top”  ( wel een dak, geen ramen) is zie je veel en krijg je frisse lucht van buiten. 

City by see – hop on hop

Er zijn twee Hop on Hop off lijnen. 

De “gewone lijn” gaat naar: Giardinni Naxos – Taormina– Castemola.

De Godfather tour gaat naar: Sant Alessio -Savoca- Casalvecchio – Forza D’agro.

Deze bussen vertrekken vanaf het Piazza Cagli, kaartjes koop je in de ticketshop/pasticceria tegenover de bushalte. En kosten dertien euro per persoon. Je krijgt er oordopjes bij voor de audiotour. Met de tickets voor de Hop on Hop off bussen kan je gebruik maken van zowel beide Hop on Hop off lijnen als de regionale buslijnen (Interbus). De hop on hop off lijnen zijn rood en de Interbus-lijnen blauw.

Godfather tour naar Savoca

De Godfather tour is echt een must voor iedereen die de film The Godfather heeft gezien. In zowel Savoca als Forza D’agro zijn belangrijke scènes opgenomen. Drink wat in Bar Vitelli en je waant je in The Godfather. Binnen hangen verschillende foto’s  van de filmshoot. Het welbekende deuntje van The Godfather staat op repeat, blijf er niet te lang hangen, je krijgt het niet meer uit je hoofd.Bezoek ook de Chiesa di Santa Lucia, waar de trouwscene uit The Godfather werd opgenomen. Het is een hele klim van beneden naar het hoogste punt van Savoca, enige conditie is wel handig. Geen zin om te lopen en misschien zelfs je kinderwagen naar boven te duwen? Voor vijf euro brengt de Piaggo taxi je naar boven en weer terug naar beneden. En je kinderwagen kan er ook in.

Geniet van de prachtige straatjes en uitzichten die Savoca rijk is. Doordat het dorpje hoog in de bergen ligt heb je een spectaculaire view op de zee en de bergen. Net zoals veel andere dorpjes in Sicilie is Savoca super fotogeniek. Neem je camera mee! Last van hoogtevrees? Dan is deze bustocht een uitdaging voor je. Al slalommend klimt de bus naar het allerhoogste topje van de berg om op de terugweg weer heerlijk te slalommen langs ravijnen naar beneden. Peentjes zweten als je niet dol bent op hoge hoogten, but it’s worth it.

>> If you like this post, you’ll love: Royal Son Bou Family Club Menorca

taormina.png

Taormina

 Absoluut betoverend, dat is Taormina. Gelegen op een berg, biedt ze de mooiste uitzichten over zee en, met helder weer zelfs op de Etna. Ontzettend toeristisch, dat is Taormina ook. Voor ons was het, na een week in het rustgevende Letojanni te hebben doorgebracht, nogal een omschakeling. Waar komen al die mensen vandaan dacht ik. Zó druk was het. En ik ben een geboren en getogen Amsterdamse hé, wel wat gewend dus.

Mijn eerste tip is dus ook: bedenk van te voren goed op welk moment je naar Taormina gaat. Wij bleken midden in de Ferragosto week te zitten, toen we voor de eerste keer naar Taormina gingen. Wil je rustig kunnen rondlopen dan raad ik je aan om aan het begin van de dag naar Taormina te gaan. En dus niet op een feestdag of een zaterdag waarop ook de locals vrij zijn. Tenzij je het super gezellig vindt om schouder aan schouder door de straatjes te schuifelen natuurlijk.

Bekijk de hoogtepunten zoals:

  Piazza IX Aprille

Bekijk de twee prachtige kerkjes “ Chiesa di San Guiseppe” & “Chiesa di San Augustine”. Check het fenomenale uitzicht over de baai van Giardinni Naxos. Bij helder weer kan je zelfs de Etna zien liggen.

  Piazza del Duomo

Een mooi levendig plein met een barokke fontein. Loop de straat uit en vind aan je linkerhand een tentje met de lekkerste Arrancini.

 Oude Griekse Theater

waan je in de oudheid en bekijk dit geweldige Griekse Theater. Hoogtevrees moet je niet hebben want je gaat een heel stuk omhoog. Trek goede schoenen aan en geniet van weidse uitzichten en een belangrijk deel van de Siciliaanse historie onder je voeten. Onze jongens vonden het geweldig. Kinderen tot twaalf jaar zijn gratis, volwassenen betalen tien euro

Tip: in de zomermaanden zijn er vaak opera’s in het Griekse Theater. Wij zagen (gratis) een repetitie, compleet met orkest en zangers. 

Corso Umberto

 by far de mooiste winkelstraat die ik ooit heb gezien. Kijk omhoog en zie tal van fantastische gevels. Kijk opzij en tref de fleurigste steegjes aan, met smalle trappen en winkeltjes en restaurantjes in de gekste hoekjes. Neem een foto in de meest enge steeg van Taormina, let goed op, want deze loop je gemakkelijk voorbij.

Giardino Publico

Om verkoeling te zoeken op een warme dag en even bij te komen van de drukte van de stad. Ook hier weer: geweldige uitzichten. Ik kan niet anders zeggen dan dat Taormina, omdat ze gelegen is op een berg, de meest onwerkelijke uitzichten biedt.

Wander

Wander door alle straatjes die Taormina rijk is. Van boven naar beneden en van beneden naar boven. Zo kom je de mooiste plekjes, leukste winkeltjes en de allerlekkerste canoli tegen. Koop spaghetti kruiden als souvenir voor jezelf en je dierbaren. Knoop praatjes aan met de locals. En maak foto’s van de vele mooie deuren die je, terwijl je zo lekker aan het wanderen bent tegenkomt. Dorst gekregen, probeer een spremuta.

 Een retourtje Letojanni – Taormina kost 4,20,-. Kinderen vanaf vier jaar betalen ook voor de bus. Kaartjes koop je net zoals de kaartjes voor de Hop on Hop Off in de ticket shop tegenover het busstation op Piazza Cagli.

>> If you like this post, you’ll love: Deze tips kunnen het leven van je kind redden

view.png

 Mazzaro- kabelbaan

Neem vanuit Mazzaro de kabelbaan naar Taormina. Een unieke ervaring. Met warm weer is het zweten geblazen in de kabelbaan bakjes. Gelukkig ben je met vijf minuten boven. Geniet van het uitzicht op je rit naar boven. En kijk zeker ook even, meteen rechts als je boven bent, naar het adembenemende uitzicht over de baai.

Een enkel ritje met de kabelbaan kost vier euro.

Een stuk duurder dan met de bus naar Taormina, daar ben je namelijk maar 4,20 per persoon voor kwijt, retour. Voordeel van de kabelbaan is wel dat je zowat ín het centrum van Taormina aankomt. Scheelt je weer wat blaren op je voeten van het lopen. Want eenmaal in Taormina loop je, zoals je boven hebt kunnen lezen, heel wat af. De kids vonden de kabelbaan ook wel echt een hoogtepunt. Hartstikke spannend natuurlijk.

Isolabella + museum isolabella 

Isolabella, of “Isolalabella” zoals mijn kleinste het noemde, betekent, vertaald uit het Italiaans “mooi eiland”.  En mooi is het zeker. Nadat je de, eveneens prachtige maar zeer hoge, stenen trap bent afgedaald kom je op het strandje. Meteen aan het begin kan je al ligbedjes huren bij verschillende kleine strandtentjes. Loop je een stuk verder door, dan kom je op het openbare strand. Daar kan je , gratis en voor niets, je handdoekje neer leggen op de keien, tussen de vele andere mensen. Hutje mutje, dat wel.

Het water aan dit strand staat laag en is helder. Daardoor zie je de mooiste visjes zwemmen. Helaas zijn ook kwallen dol op het stille, lage water bij Isolabella. Het stikte er werkelijk van. Voor ons reden om hier niet te gaan zwemmen. Prikweg of een ander middel tegel kwallenbeten meenemen is geen overbodige luxe. Le Husband is maarliefst vier keer gebeten. Appelcider azijn schijnt ook goed te helpen.

Bij laag water kan je zo naar Isolabella lopen, het eilandje in de zee. Waar je tegen betaling rond kan wandelen. Je ziet er: mooie tuinen, wéér die geweldige uitzichten en leuke afdalingkjes. De moeite waard, vonden wij. 

Volwassen betalen vier euro entree, kinderen zijn gratis.

 Messina

Messina is echt een stad waar je of voor of na de siësta naar toe moet. Tijdens de siësta is het er bijna uitgestorven.De moderne, met palmbomen gedecoreerde lanen, deden mij denken aan Miami. De  historische charme die Catania heeft, had Messina naar mijn mening minder. Dit komt omdat de stad, in 1909, bijna totaal verwoest werd door een aardbeving.

Toch heeft Messina genoeg te bieden. Alleen al voor de geweldige streetart zou ik er naar toe gaan. Direct achter het treinstation vind je een levensgroot kunstwerk en op de tramhaltes op het Piazza Cairoli is ook streetart te vinden.

 

Foto streetart

 De dom van Messina “ Duomo Santa Maria Assunta” is absoluut een bezoekje waard. Tussen10:00 – 13:00 & 15:30 -19:30 kan je de Duomo van binnen bezichtigen. En de 60 meter hoge klokkentoren, de campanile, beklimmen. Super leuk met je kids. Op de campanile hangt het grootste mechanische uurwerk ter wereld.

 Voor een romantisch uitzicht met zonsondergang ga je naar de Farol – vuurtoren van Messina. Deze ligt buiten het centrum. Een auto is dan wel handig. Of je laat je door de taxi afzetten.

Ben je, net zoals wij, in augustus op Sicilië? Check welke evenementen er allemaal te doen zijn met Ferragosto. In Messina heb je tussen 10-14 augustus de Sfilata dei Giganti, oftewel de “ optocht van de reuzen”. Een door Arabische traditie beinvloedde processie. Mega druk bezocht, misschien niet heel handig met inie minie baby’s, maar wel een ervaring.

Een retourtje Letojanni-Messina kost 8,60 per persoon (2018) Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

 Catania

Catania heeft mijn hart gestolen. Wat een stad. Rauw maar tegelijkertijd betoverend. Of misschien juist wel betoverend door de combinatie van statige, werkelijk prachtige gebouwen en de rauwheid van de stad. Als je een liefhebber bent van architectuur, dan moet een bezoek aan Catania absoluut op je Must See lijst. Catania is, na Palermo, de grootste stad van Sicilië. En ligt aan de voet van de Etna. De Barokke stijl van de gebouwen is adembenemend. Op bijna elke hoek en elk plein staat wel een prachtig gebouw. 

  • Breng een bezoek aan de Catherdraal van Catania, de fontana dell’Elefante en het Palazzo Ursino.

  • Geniet van een drankje op een van de vele mooie pleinen, lunch zoals de locals doen in een Pasticceria met een Pasta alla Norma en eet een ijsje in het Vila Bellini  park.

  •  Ook de vismarkt is een must see. Een belevenis waar je een stevige maag voor moet hebben. Draag dichte schoenen want je stapt letterlijk door ingewanden en ander vis gerelateerd afval.Boven aan de trappen van de vismarkt eet je bij Scirocco verschillende hapjes, zoals een Frito Mixto, gemaakt met dagverse vis.  

  • Genoeg van de vislucht? Struin door de markt in steegjes die aan de vismarkt grenzen. Vers fruit, olijven, een grote variatie aan Italiaanse kazen en worsten, en andere delicatessen. Allemaal even mooi uitgestald.

 *Scirocco

Piazza  Alonzo Benedetto 7, Catania

Tip: check van te voren goed welke trein je terug moet hebben. Er is namelijk maar één trein die in Letojanni stopt. Wij dachten dat we in de juiste trein zaten, maar strandden op het station van Taormina/ Giardinni Naxos. Het duurde ruim een uur voordat er een bus naar Letojanni ging. En met vrijwel geen restaurantjes in de buurt, en drie kids, is  een uur wachten niet echt gezellig.

 Een retour Letojanni- Catania kost 10,80 (2018) Kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

Wil je  het hele eiland  over? Dan raad ik je aan om wél een auto te huren. Met de auto van Catania naar Palermo duurt drie uur. Ga je met de bus of trein dan doe je er al ongeveer zes uur over. Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten als je een auto huurt in het buitenland wil je niet bedonderd worden.

In dit artikel deelde ik de leukste uitstapjes in de directe omgeving van Letojanni. Wil je weten waar je het lekkerst kan eten met je kids in Letojanni? Ik vertel het je in de 6 beste restaurants voor gezinnen in Letojanni.

 
esmee.textbox.backgroun.white.png

Wat is jouw favoriete streek in Italië voor je familievakantie?

 
 

Related Posts: