9 tips om verdrinking van je kind te voorkomen

kim-daniel-633-unsplash.jpg

Deze tips kunnen verdrinking bij je Kind voorkomen

Voor kinderen is zwemmen vaak één van de leukste activiteiten. Helemaal als je in een zonnig land op vakantie bent is niets zo bevrijdend als een duik nemen in zee. Of in het zwembad. De zon in je gezicht en het frisse water op je lijf, vakantievibes aan. Hoe fijn zwemmen ook is, met kleine kinderen blijft het oppassen. Verdrinking is voor kinderen tussen de één en vijf jaar een van de belangrijkste doodsoorzaken. Een kind verdrinkt namelijk in no time, een kwestie van minuten. In dit artikel vertel ik je een aantal feiten en fabels omtrent verdrinking. En geef ik je 9 tips hoe je verdrinking bij je kind kan voorkomen. Deze tips kunnen het leven van je kind redden.

Tijdens het scrollen op Instagram zie  ik een korte video van “busymommymedia”. Rachel vertelt hoe haar dochter een aantal jaar geleden bijna verdronk. Hoe snel het ging en hoe haar dochter onopgemerkt weg kon sneaken terwijl er minstens 6 volwassenen in de buurt waren. Niet ergens binnen of om een hoek maar echt vlak bij.

The day my daughter nearly drowned was the scariest day of my life. My daughter made no noise. She couldn’t. She didn’t splash. She didn’t yell for help. We were all standing ten feet away while she drowned.

Wat Rachel vertelt klopt, verdrinken ziet er niet zo uit als in films. In feite heeft een kind dat verdrinkt heeft helemaal geen energie om te schreeuwen om hulp. Iemand die verdrinkt probeert uit alle macht te blijven drijven door de armen horizontaal in het water te houden. Het hoofd achterover gebogen in het water, gezicht boven het oppervlak uitstekend. Een kind tussen de één en de vijf jaar kan zelfs al binnen een tel onder water zijn verdwenen. Binnen één tel. Wist jij dit?

>> If you like this post, you’ll love: 6 tips om je kind niet kwijt te raken op vakantie

menorca.png

Waaraan herken je verdrinking bij kinderen

Verdrinken gebeurt geruisloos en is bijna onzichtbaar als je niet weet waar je op moet letten. Nu je weet dat verdrinking er in de realiteit anders uit ziet dan in films, weet je ook dat je jouw kind altijd in het zicht en binnen handbereik moet hebben in het water. Waaraan herken je verdrinking bij kinderen nog meer:

·      Let op de ogen. Een wanhopige blik of juist super geconcentreerde blik in de ogen van een kind, kunnen er op wijzen dat het kind aan het verdrinken is. 

·      Je ziet het niet. Volgens deskundigen kan je door de reflectie van licht op het water bijna niet onder water kijken. Zo kan het dus zijn dat iemand vlak naast je aan het verdrinken is maar jij dit niet doorhebt. Omdat je het niet ziet.

>> If you like this post, you’ll love: Alles wat je moet weten over reizen met kinderen

michael-nunes-621395-unsplash.jpg

Hou je ogen op je kind gericht. altijd

Ik neem je mee terug naar de zomer van 2013. Terug naar onze eerste vakantie in Portugal met twee kindjes. De oudste, Lu was net drie en de toen ter tijd jongste was net één. Na een heerlijke dag in de zinderende zon aan het strand wilde Lu nog even in het zwembad.Dus wij in dat zwembad. Lu met papa op de opblaas-krokodil en de jongste, Ré, met oma lekker in het water. Het water zal ongeveer één meter diep geweest zijn. Mijn moeder had Ré lekker tegen zich aan, op borsthoogte. Met zijn ruggetje naar haar toe zodat hij lekker rond kon kijken. Ik zwom heen en weer tussen mijn moeder met mijn jongste en mijn man met mijn oudste.

Opeens hoor ik mijn jongste hoesten. Best wel flink hoesten. Ik draai mij om en zwem er naar toe, vraag aan mijn moeder: " wat is er aan de hand, waarom hoest hij zo?" Waarop mijn moeder zegt: " ik had 'm vast en dacht ineens wat is hij stil, ik zei zijn naam maar toen ik geen reactie kreeg draaide ik hem naar mij toe om te kijken wat er met hem was. Daarop begon hij te hoesten. Zijn gezichtje was nat."

Ik ben nog nooit zó geschrokken. Hoe kon dat? Hoe kon hij zijn gezichtje naar het water hebben gebracht? Mijn moeder had hem toch vast en ik zwom er toch de hele tijd rond? Hoe kan ik dat niet gezien hebben? Hoe kan mijn moeder dat niet gemerkt hebben? Wat als mijn moeder niet zo alert was geweest?  Ik kon gewoon niet geloven wat er zojuist gebeurd was. Mijn kindje had kunnen verdrinken, in de armen van zijn oma terwijl zijn vader, moeder en broertje er zowat boven op stonden. 

>> If you like this post, you’ll love: Je koffer inpakken als een pro

cabo.png

9 tips tegen verdrinking van je kind

Sindsdien ben ik een stuk voorzichtiger in en om het water. En dat terwijl ik voor mijn gevoel altijd al goed oplette. Zo zie je maar dat je nooit oplettend genoeg kan zijn. In een, voor je gevoel, fractie van een seconde, kan het mis gaan. Deze tips kunnen het leven van je kind redden en voorkomen dat je kind verdrinkt. Lees ze, maak ze je eigen en ga goed voorbereid naar het zwembad of naar het strand. 

1.    Hou je ogen op je kind gericht. Altijd. De hele tijd

Dit is de meest waardevolle tip die ik je kan geven. Hou je ogen altijd op je kinderen gericht. Vooral als je mini nog geen zwemdiploma heeft. En ook als ze zwembandjes of zwemvesten aan hebben. Kinderen die wel in het bezit zijn van een zwemdiploma moet je ook in de gaten houden, helemaal in drukke zwembaden en in zee. Als je je kind altijd, maar dan ook altijd in het zicht hebt kan je verdrinking al voor een groot deel voorkomen.

2.    Blijf heel dichtbij

Is jouw kindje tussen de één en drie jaar? Zorg er dan voor dat je zó dicht bij blijft dat je jouw kindje kan aanraken. Zelf zorg ik dat ik altijd in zee of aan de rand van het  zwembad ben als mijn boys van 6 en 8 aan het zwemmen zijn. En aan de jongste zit altijd één van ons zowat vastgeplakt. Of mijn man, of ik.

 3. No distractions

Laat die spannende Thriller of dat leuke magazine maar thuis. En je telefoon mag je ook in je tas laten zitten. No disctractions. Laat je niet afleiden. Focus op je kind. 

4.Zwembandjes en zwemvesten

Nog geen diploma’s? Zorg dan dat je mini zwembandjes om heeft. Ga je varen dan is een zwemvest geen overbodige luxe.  Ga met je kids op  een boottour , informeer dan vooraf of er zwemvesten beschikbaar zijn. 

5.Wie let op wie

Spreek van te voren met je partner of andere volwassen die mee zijn af wie er op welk kind let. Zo ontstaan er geen misverstanden over.  Wij spreken op reis en bij dagjes weg altijd van te voren af wie er op wie let. Dat is niet alleen in de buurt van water belangrijk maar ook om je kinderen veilig te houden op drukke plekken en evenementen.

6.Baby’s met het gezicht naar je toe

Houd baby's liever vast in het water met hen gezicht naar jouw gezicht gekeerd. Zo kunnen ze onmogelijk aan je aandacht ontsnappen.

7. Check waar water is

Ben je ergens voor het eerst? Check dan waar er in de directe omgeving water is. Zo weet je precies of je je kleintjes  vrij rond kan laten lopen.

8. Doe je kind op zwemles

Doe je kind op zwemles en laat je kroost minimaal a & B diploma behalen

9.    Overlevingszwemmen

Vanaf 2,5 jaar kunnen peuters les krijgen in overlevingszwemmen. Ook wel surivalzwemmen genoemd. In het buitenland al vele jaren bekend en nu sinds een aantal jaar ook in Nederland. Tijdens de lessen overlevingszwemmen leren peuters zich in het water op hun rug te draaien, te blijven drijven en te peddelen naar de kant. Vaak met kleding of regenpakken aan zodat de situatie zo realistisch mogelijk wordt nagebootst.

 Survival zwemlessen kan je op verschillende plekken in Nederland volgen. 

>> If you like this post, you’ll love: Travelguide Málaga met kids

deze-tips-zorgen-ervoor-dat-je-kind-niet-verdrinkt

Je kind kan al Verdrinken in ondiep water

Niet alleen in zwembaden, vijvers en de zee kunnen kinderen verdrinken. Baby’s en kleine kinderen kunnen zelfs al verdrinken in een klein laagje water. Een op het eerste oog ongevaarlijk opblaasbadje met een klein laagje water, kan, als je even niet oplet veranderen in de plek waar jouw kindje verdrinkt. 

Het zelfde geld voor emmers en teiltjes die je gebruikt om schoon te maken. Let dus echt altijd goed op. In de buurt van water kan je je kinderen geen seconden uit het oog verliezen.

En dan is er ook nog zoiets als Secundaire Verdrinking of te wel uitgestelde verdrinking. Hierbij is je kind niet verdronken in het water maar kan je kind later alsnog het bewustzijn verliezen. Hoe kan dat dan? Bij Secundaire verdrinking raken de longblaasjes beschadigd door het water wat er in terecht gekomen is. Er ontstaat een ontstekingsreactie en zuurstof wordt minder goed opgenomen. Je kindje kan het hierdoor benauwd krijgen of in het ergste geval een tekort aan zuurstof in de hersenen.

In dit artikel gaf ik je 9 tips om verdrinking bij kinderen te voorkomen. De belangrijkste tip dekt meteen een deel van de andere tips: Verlies je kinderen geen seconde uit het oog. Neem deze 9 tips om verdrinking bij kinderen te voorkomen alsjeblieft ter harte lieve ouders. Op reis én thuis. Zwem veilig.

 
esmee.textbox.backgroun.white.png

hoe houd jij jouw kinderen veilig in en om het water?

 
 

Related Posts: