Jetlag tips voor kinderen

jetlag-tips-kinderen-unsplash.jpg

Jetlag tips voor kinderen

Je ziet het al voor je: jullie eerste reis met kinderen buiten Europa. Het kriebelt al tijden, de vakanties met kinderen naar Spanje en Portugal weet je nu wel. Je wil iets anders, iets verder weg, iets tropischer. Denk Azië, Zuid- Amerika of Afrika. Je bent vastberaden, jij gaat dit doen. Jij gaat reizen met je kind. Op vakantie ver buiten Europa met je gezin. Je ziet je zelf al genietend van een Mojito op een Cubaans terras zitten terwijl je kleintjes verwonderd naar de Salsaband staan te kijken. Of hoe jullie op jullie gezinsvakantie in Bali bij een kleine toko op straat de beste saté ajam eten die je ooit hebt geproefd.

Maar dan, net als je de verre reis met kinderen wil gaan boeken slaat de angst je om het hart. Ver buiten Europa vliegen betekent toch ook last van een jetlag? Je hart klopt in je keel. Straks kan je peuter er niet goed tegen. Is heel zijn ritme in de war. Of slaapt je baby helemaal niet meer omdat ze een jetlag heeft. Nee, denk je, ik blijf maar veilig in Europa deze vakantie.

Nergens voor nodig zeg ik. Een jetlag is vervelend ja. Maar lang niet iedereen heeft er veel last van. In dit artikel vertel ik je wat ik een jetlag is. Welke bestemmingen buiten Europa jetlag proof zijn. En ga ik in gesprek met liefdevolle slaapcoach Ewelina de Groot, van Eindelijk Slapen, over wat je kan doen om de jetlag te verminderen bij je kids. Goed nieuws, Ewelina heeft veel jetlag tips voor je kinderen en voor jou.

>> If you like this post, you’ll love: Help mijn kind heeft vliegangst

jetlag-voorkomen.jpg

Wat is een jetlag en wat doet een Jetlag met je

Als je wel eens naar Afrika, Amerika of Azië bent geweest heb je het vast ervaren. Dat rare gevoel dat je vaak krijgt door een jetlag. De een heeft er meer last van dan de ander maar liefdevolle slaapcoach Ewelina vertelt dat iedereen gevoelig is voor jetlags. Een jetlag is een verstoring van je interne biologische klok en daardoor wordt het slaap en waakritme ook verstoord. Je krijgt een jetlag door het reizen in verschillende tijdszones en het tijdsverschil. Wist je dat mensen zelfs een jetlag kunnen ervaren door het verzetten van de klok van zomer naar wintertijd of andersom?

Jetlag voorkomen.

Het mooiste zou zijn als je een jetlag kon voorkomen, toch? We weten inmiddels wel dat je een jetlag niet kan voorkomen ( hé jammer). Op de vraag of je kan inschatten of je kindje gevoelig is voor een jetlag antwoord Ewelina: Iedereen is er gevoelig voor. Want iedereen heeft zijn eigen bioritme die door het reizen in de verschillende tijdszones in de 'war' raakt. Het lichaam van je kindje heeft tijd nodig om aan te passen, net zo goed als wij dat ook moeten.

Wil je wel buiten Europa op vakantie met je kinderen maar heb je toch echt geen zin in die verdraaide jetlag? Kijk dan eens of onderstaande bestemmingen wat voor je volgende kindervakantie zijn. Allemaal buiten Europa en jetlag vrij.

  • Kaapverdië: tijdsverschil van drie uur

  • Zuid-Afrika: tijdsverschil van één uur

  • Jordanië: tijdsverschil van één uur

  • Tanzania, Kenia Madagaskar: tijdsverschil van twee uur

  • Chili, Argentinië en Suriname: tijdsverschil van vier uur

* Bij de tijdsverschillen is uitgegaan van wintertijd. In de zomer is er dus één uur extra tijdsverschil. Bron: Riksja Travel

>> If you like this post, you’ll love: Quality time tijdens je vakantie

jetlag-voorkomen.jpg

Wat te doen tegen jetlag

Laat jij je niet tegenhouden door een jetlag? Lees dan wat te doen tegen een jetlag. Ewelina geeft je alvast de drie belangrijkste jetlag tips:

Jetlag Tip 1:

Bereid je reis goed voor. Voorbereiding is het halve werk en zeker als het om jetlags gaat. Je kunt het beste een paar dagen van te voren je kindje rustig voorbereiden op een nieuwe tijd. Begin in ieder geval 2-3 dagen van tevoren door de bedtijd te verschuiven. Vervroeg of verlaat de bedtijd met 15-30 minuten. Vlieg je richting het oosten dan vervroeg je de bedtijd van je kindje, vlieg je richting het westen, ga dan elke dag net iets later naar bed.

Jetlag Tip 2:

Pas je zo snel mogelijk aan je lokale tijd aan. Zodra je op je eindbestemming bent, zet je de klok op de juiste tijd en probeer je kids zich zo snel mogelijk aan te laten passen aan de nieuwe tijd. Het allerbelangrijkste is overdag zoveel mogelijk in het daglicht te zijn. Zon en daglicht remt aanmaak van melatonine (slaaphormoon) en helpt je om je kindje’s interne klok op de juiste tijd te laten tikken. Lees hier meer over op Ewelina’s blog.

Jetlag Tip 3:

Accepteer dat jullie even tijd nodig hebben om je aan te passen. Door acceptatie ontstaat er ruimte om snel van je vakantie te kunnen genieten.

Oké, als je dit zo leest lijkt die jetlag ineens niet meer zo eng toch. Natuurlijk weet je nooit van te voren hoe je kinderen en/of baby op een jetlag reageren. Maar nu weet je wel wat je kan doen om een jetlag zoveel mogelijk te voorkomen. Of in ieder geval wat je kan doen om een jetlag bij kinderen te verminderen. Je kids zijn good to go. En jij dan? Of je partner? Wat moeten wij als volwassenen nou eigenlijk doen als we ineens veel meer last van die jetlag blijken te hebben dan verwacht?

Ga veel in de zon liggen, zegt Ewelina, geef jezelf de tijd om te wennen aan de nieuwe tijd en accepteer dat het even zo is. Op die manier blijf je liefdevol naar jezelf en ontstaat er ruimte voor ontspanning. En voor je het weet, is jetlag verleden tijd. 

Daar gaan we voor, zeg ik. Klinkt allemaal best simpel toch. Met deze jetlag tips durf jij vast ook die verre droomreis te maken met je kinderen. Je weet nu dat een jetlag niet te voorkomen is maar dat je klachten met een goede voorbereiding kan verminderen. Nu je weet wat te doen tegen die vervelende jetlag zie je waarschijnlijk een stuk minder beren op de weg.

>> If you like this post, you’ll love: zó vind je de perfecte accommodate voor heel het gezin


 
esmee.textbox.backgroun.white.png

Laat jij je tegenhouden door jetlags?

Laat het mij weten in de comments.

 

Deze artikelen vind je misschien ook leuk: