Help mijn kind heeft vliegangst

help-mijn-kind-heeft-vliegangst.jpg

Help mijn kind heeft vliegangst

Help mijn kind heeft vliegangst. Vliegangst is echt super onhandig om te hebben als je dol bent op reizen en de wereld zien. Elke keer hik ik toch weer tegen die vliegreis aan. En hanteer ik theorieën als: hoe korter de vlucht hoe minder kans dat we neer storten. Onzin natuurlijk, dat weet ik wel. Gelukkig stopt mijn vliegangst mij niet om mooie reizen te maken en op vakantie te gaan met de kinderen. De oudste twee jongens hebben vliegen nooit eng gevonden. Ze vinden en vonden het altijd juist een feestje. Maar die van drie vindt het opstijgen toch best wel spannend. Met wat geruststellende woorden en een arm om zich heen voelt hij zich al gauw wat minder bang en als het vliegtuig eenmaal in de lucht is, is hij zijn angst van daarvoor al weer vergeten. Maar wat nou als je kind wel echt vliegangst heeft?

In dit artikel vertel ik je wat vliegangst inhoudt en wat je kan doen om je kind met vliegangst gerust te stellen. Zodat jij en je kind angst-vrij op kindervakantie kunnen.

>> If you like this post, you’ll love: Vliegen met peuter, 5 dingen die elke ouder herkent

Wat is vliegangst

Vliegangst oftewel aviofobie is angst om te vliegen. Eén op de drie mensen heeft vliegangst. En dat aantal schijnt de laatste jaren toegenomen te zijn. Niet alleen volwassen kunnen bang zijn om te vliegen, er zijn ook behoorlijk wat kinderen met vliegangst. Vliegtuigrampen zoals de crash met de MH 17 - waar ook veel kinderen bij betrokken waren- zijn uitgebreid in het nieuws geweest. Het kan goed zijn dat jouw kind, dat eerst geen vliegangst had, na het zien van het nieuws over de MH 17 in meer of mindere mate vliegangst ontwikkeld heeft.

Vliegangst is een echte fobie. Bij de een komt het voort uit de angst om de controle niet te hebben, bij de ander uit claustrofobie of angst voor de dood. Ik weet nog dat een stewardess een keer de angst in mijn ogen zag, toen we turbulentie hadden. Toen ik zei tegen haar dat ik geen zin had om dood te gaan keek ze mij aan en zei: “ ik snap je, het is een reeële angst, en vooral als je kinderen hebt. Je wil ze toch zien opgroeien.” Ik weet niet of het feit dat ze mijn angst beaamde nou juist hielp of de angst daardoor alleen maar toenam.

>> If you like this post, you’ll love: Zo vind je de perfecte vakantie accommodatie voor een groot gezin

kind-met-vliegangst-helpen.jpg

Een kind met vliegangst helpen

Heeft jouw kind vliegangst dan zijn er een aantal dingen die je kan doen om de vliegangst te verminderen. Een aantal van de tips die ik je ga geven zijn voor acute angst. De andere tips tegen vliegangst bij kinderen kan je ruim voorafgaand aan je reis al inzetten. Weet je nu al dat je dit jaar op vliegvakantie gaan met jouw kinderen en heeft één van je kinderen vliegangst? Begin dan vandaag nog met je kind voor te bereiden op de vliegreis en pas onderstaande tips toe.

  • Aviodrome

Neem je kind mee naar het Aviodrome hét museum over de Luchtvaart. Hier kom je alles te weten over vliegtuigen, kan je vliegtuigen van binnen bekijken en zelf een vliegtuig “besturen”. Je leert in het museum meer weten over vliegtuigen en hoe meer je weet over vliegtuigen en waarom je bijvoorbeeld bepaalde geluiden hoort als je in het vliegtuig zit, hoe minder bang je kind hoeft te zijn. Hij weet nu waar het geluid vandaan komt en hoeft er geen eng fantasie verhaal aan vast te knopen.

  • Boekjes

Kijk eens bij de bibliotheek of er boekjes te verkrijgen zijn over vliegen en vliegangst. Lees dit voor of laat je kind zelf lezen.

  • Praat er over

Praat met je kind over de angst. Vraag waarvoor hij precies bang is en waarom dan. Zo weet je wat er in het hoofd van je kind met vliegangst om gaat. En kan je voorafgaand maar ook tijdens de vlucht de angst misschien wat wegnemen door te vertellen dat vliegen nog steeds de veiligste manier van transport is.

  • Neem het serieus

Hoewel het bij mij juist averechts werkt als mensen mee gaan in mijn angst, is het voor kinderen fijn als je de vliegangst bij je kind serieus neemt. Zeg niet: dat is echt onzin maar: ik begrijp dat je bang bent. Als je het er thuis al over gehad hebt kan je teruggrijpen naar dat gesprek.

  • Betrek de steward(es) er bij

Vertel, als je kind dit goed vindt, aan de steward(es) dat je kind vliegangst heeft. Zij zal dan waarschijnlijk wat extra aandacht aan je kind geven en haar gerust proberen te stellen. Misschien mag hij zelfs wel helpen met wat uitdelen.

>> If you like this post, you’ll love: Dé ultieme inpaklijst voor in het vliegtuig van baby-tiener

vliegangst-kinderen.jpg

Als Niets helpt

Heb je alles al geprobeerd en neemt de vliegangst bij je kind alleen maar toe? Er zijn cursussen om van je vliegangst af te komen. Mijn moeder heeft de vliegangst training bij VALK gedaan en is nu een stuk rustiger als zij de wereld overvliegt. Ook voor kinderen en hun ouders is er een speciale vliegangst cursus. Je kan zo’n vliegangst cursus zelfs (deels) vergoed krijgen.

Gaat zo’n vliegangst cursus je net een stap te ver, op youtube is ook veel te vinden om vliegangst tegen te gaan. Zoals dit filmpje van Transavia.


 
esmee.textbox.backgroun.white.png

Wat doe jij als je kind vliegangst heeft?

Deel jouw gouden tip in de comments

 

Related Posts: