Een reisbudget-plan samenstellen, zo doe je dat

reisbudget-plan-samenstellen.jpg

Waarom je een reisbudget wil samenstellen?

Vakanties kosten geld. Vakanties met kinderen en een groot gezin kosten nog meer geld. Het kan daarom fijn zijn om inzicht te hebben in wat je budget is voor de hele vakantie. Zo weet je precies waar je aan toe bent en kom je dus niet voor onverwachte financiële verrassingen te staan.Maar hoe weet je nou van te voren al wat het leven kost op de plaats van bestemming? En wat moet er eigenlijk allemaal in het  vakantiebudgetplan staan?

Oke, ik ga heel eerlijk met je zijn. Ik deed nooit aan reisbudgetten. Tenminste, nooit echt. Ik wist hoeveel we beschikbaar hadden voor de reis ansich. Daarmee bedoel ik de tickets en de accommodatie. En ik wist hoeveel we konden besteden op de bestemming (eten, drinken, activiteiten). That was about it. En op zich ging dat prima.

Maar zo nu en dan voelde ik op vakantie toch een zweempje stress op komen. Meestal op momenten dat we spontaan iets bedachten om te gaan doen. Zoals het idee om naar een stad te rijden die op drie uur rijden van onze verblijfplek lag en daar dan te overnachten. Zo’n actie kost je toch minimaal 150 euro als het niet meer is. Of als je tijdens het winkelen een super mooie jas ziet hangen of een zonnebril. In mijn hoofd moest ik dan snel een berekening maken of het wel mogelijk was deze dingen te kopen of te doen. En omdat ik niet duidelijk had opgeschreven hoeveel geld we waar aan konden besteden of al hadden uitgegeven ervaarde ik stress.Een klein beetje maar toch, stress is stress. En stress is stom, al helemaal als je op vakantie bent.

Met het vooraf maken van een reisbudget voor je vakantie met kinderen voorkom je stress én het maakt inzichtelijk hoeveel je van plan bent waaraan uit te geven. Sinds onze drie weekse vakantie op Sicilië met een krap budget maak ik vooraf een reisbudget voor onze vakanties met kinderen. Als een groot gezin ben je al gauw een behoorlijk bedrag kwijt aan feitelijk alles. Ik zorg ervoor dat ik altijd een extra plek bewaar voor “onverwachte uitgaven”.

Ga je langer weg dan is het soms wat natte vingerwerk wat je uitgaven betreft. Een algemeen budget als basisplan biedt dan uitkomst. Beter iets dan niets… 

Hoe check je de prijzen op je bestemming?

 Door vooraf te checken wat het leven kost in je vakantieland naar keuze kan je een betere inschatting van de kosten maken. En weet je dus ook meteen of je budget het toelaat om samen met je gezin op vakantie gaan naar bijvoorbeeld Ibiza. Tegenwoordig kan je op het internet bijna alles vinden. Ook de kosten van bijna alles op je vakantiebestemming.

Dit kan je doen op websites als: Expatistan of Numbeo. Zelf vind ik het vooral leuk en handig om een idee te hebben van de prijzen in restaurants en supermarkten zodat ik weet wat ik ongeveer kan verwachten. Ik zet dit verder niet in mijn reisbudget.

Blogs, instagram en Facebookgroepen zijn ook goede platforms om meer te weten te komen over de prijzen in het vakantieland van jouw keuze. Misschien zelfs nog wel beter dan bovengenoemde sites die misschien niet altijd even up to date zijn. Een local kan je altijd specifiekere informatie geven dan een website. 

Nu je weet hoeveel het je ongeveer gaat kosten om drie weken te eten en drinken op Ibiza of Polen kan je de grotere uitgaven gaan uitsplitsen.

>> If you like this post, you’ll love: Reisschema maken voor je vakantie met kinderen

vakantiebudget-maken.jpg

Je budget voor de accommodatie

Je accommodatie is naast je vervoer naar je vakantieland toe waarschijnlijk de grootste kostenpost binnen je reisbudget. Voordeel is dat deze post makkelijk in kaart te brengen is omdat je je accommodatie veelal van te voren boekt. Een hotel is vaak duurder dan een appartement of Air B’n’B, waar je zelf af en toe kan koken om de kosten te drukken. Welke soort van accommodatie je ook kiest vergelijk altijd online. De prijzen kunnen verschillen per aanbieder en per periode. 

Boek je een accommodatie via Air B’n’ B, vul dan de daadwerkelijke periode in waarin je van plan bent in de accommodatie te verblijven. Air B’n’B werkt ook met hoog en laagseizoen prijzen. Toen wij afgelopen zomer van plan waren om naar Puglia te gaan waren we er vroeg bij met boeken. De verhuurders bleken de prijzen nog niet aangepast te hebben aan het hoogseizoen en er kwam zo 400 euro in totaal bovenop. Dubbel check altijd met de verhuurder of de prijs op de website de juiste is.

Ik adviseer je om altijd wat extra budget voor accommodatie achter de hand te houden, ik heb wel eens gelezen dat de geboekte Air B’n’B niet beschikbaar was en het gezin moest uitwijken naar een veel duurdere optie. Wat extra geld achter de hand hebben is dan een verademing.

Stel je budget voor vervoerskosten

Of je reist met je grote gezin per vliegtuig of in jullie ruime zes of zeven zitter kan een heel groot verschil in kosten maken. Ik zeg kan, omdat het niet perse zo hoeft te zijn. Tegenwoordig kan je bij prijsvechters relatief goedkope vliegtickets kopen. Ben je er vroeg bij dan kan je bij bijvoorbeeld Transavia ticktes tegen het voordeeltarief boeken. Zo vlogen wij in 2015 met z’n vieren voor 700.- heen en weer naar Málaga.

Besluit je te vliegen naar je bestemming voor je familievakantie, zoek dan van te voren uit hoe je van de luchthaven naar je eindbestemming komt. In Lissabon kan je heel makkelijk met de bus van de luchthaven naar het centrum van de stad. Maar, met 3 kleine kinderen, een baby en je bagage is dat misschien niet zo relaxed. Vanuit Nederland een taxi reserveren online scheelt je een hoop geld en wachten op de luchthaven. Hier vertel ik je meer over in “ Alles wat je moet weten of reizen met kinderen.”

>> If you like this post, you’ll love: 7x weten voor je op vakantie gaat naar Kaapverdië

reisbudget-maken-vakantie.jpg

Vervoer op de plaats van bestemming

Hoe ga je met je gezin van A naar B op je vakantiebestemming? Kan je veel te voet doen? Of is het openbaar vervoer handiger? En past de eventuele kinderwagen of buggy dan in de tram, bus of metro? Google-it en je komt het te weten. De prijzen van het openbaarvervoer check ik altijd even op de officiele website van het vervoersbedrijf, andere websites zijn misschien gedateerd en kunnen je een verkeerde prijs geven. Dat is als je alleen reist misschien niet zo heel erg maar als je met een groot gezin op vakantie vent kan het je wel 5 euro per reis schelen.

In hard-copy travelguides kan je ook hartstikke veel informatie vinden. Daar staan ook vaak tips in over welke kaarten je kan kopen waarmee je drie dagen gebruik kan maken van al het openbaarvervoer en vaak ook nog korting of gratis toegang krijgt tot bepaalde bezienswaardigheden. 

Natuurlijk kan je dit ook ter plaatste uitzoeken. Maar ik vind het fijner om goed beslagen ter ijs te komen. Het is gewoon zoveel makkelijker om precies te weten wat voor soort kaartje je moet kopen. En het scheelt wachten, wel zo fijn als je reist met kinderen.

Budget voor eten en drinken

Als ik mijn budget voor eten en drinken tijdens onze vakantie met kinderen maak ga ik altijd uit van 50 euro per volwassen persoon per dag. En de helft voor de kids. Dit lijkt ruim maar ik wil mij niet verplicht voelen om op vakantie te koken.

Natuurlijk kan ik best eens een salade of een pasta maken maar ik wil wel het vakantiegevoel behouden en niet elke dag een tripje moeten maken naar de supermarkt. Om vervolgens te staan koken en afwassen.

Boek je all- inclusive ( wat met grotere kinderen waarschijnlijk voordeliger is dan de hele dag buiten de deur eten) dan heb je natuurlijk minder budget nodig voor eten en drinken. Maak dit budget wel want je gaat vast wel eens een uitstapje maken, weg van het resort en dan zul je ook moeten eten en drinken.

Budget voor uitstapjes en activiteiten

Als je het artikel “vakantie voorpret” gelezen hebt dan weet je ook dat het vooraf uitzoeken van wat er te doen is op de vakantiebestemming behoort tot het vooraf genieten van je vakantie. Ik doe dit altijd, lees blogs, reisgidsen en check ook wel eens tripadvisor om er achter te komen wat er allemaal te doen is op de vakantiebestemming.

En het is budgettechnisch ook nog eens heel handig. Als je toch aan het uitzoeken bent wat iedereen graag zou willen zien of doen op vakantie, kan je meteen de prijzen er bij zoeken. Ben je van plan om dagtours te boeken, vergelijk deze van te voren zodat je tijd bespaart op je bestemming en meteen bij de voor jou beste aanbieder kan boeken.

Voeg de prijzen en aanbieders toe aan je reisbudget plan zodat je een goed overzicht hebt als je eenmaal op locatie bent.

>> If you like this post, you’ll love: Alles wat je moet weten over reizen met kinderen

hoe-reisbudget-samenstellen.jpg

Shop-budget

Maak een berekening aan wat je uit wil geven aan shoppen. Ga je naar een badplaats dan koop je waarschijnlijk alleen maar wat souvenirtjes en ben je met een paar tientjes klaar. Ga je naar New-York dan is de kans groot dat je flink gaat shoppen, bepaal van te voren hoeveel je maximaal uit kan geven aan het winkelen.

Hou er rekening mee dat er restricties zijn op het bedrag aan nieuwe kledingstukken die je Nederland belastingvrij in mag voeren. Op Schiphol.nl kan je hier meer informatie over vinden. 

  • Internet & Bel budget

Reis je vanuit Europa binnen Europa dan kan je in de meeste landen gewoon je eigen simkaart gebruiken tegen dezelfde tarieven. Check van te voren of dat ook geldt voor het land waar jij naartoe op vakantie gaat met je kinderen.

Tegenwoordig is op er veel bestemmingen gratis WIFI en zal je niet heel veel gebruik hoeven maken van je bundel. Bellen kan je makkelijk en “gratis” via Facetime, Instgram en What’s app. Maar in sommige landen moet je een lokale simkaart in je telefoon doen voordat de WIFI werkt. Kaapverdië is zo’n land waar je een lokale simkaart nodig hebt. Deze krijg je bij aankomst op de luchthaven. Zoek van te voren uit hoe het zit op jouw bestemming en calculeer de eventuele uitgaven in je reisbudget plan.

Ook belangrijk om mee te nemen in je reisbudget plan

Sluit je een reisverzekering af speciaal voor je familievakantie of heb je een doorlopende reisverzekering? Wat zijn de kosten hiervan en dekt de doorlopende reisverzekering ook schade die gemaakt wordt buiten Europa of moet je daarvoor een werelddekking afsluiten?

Als je in het buitenland geld wil opnemen betaal je daar vaak een bedrag commissie over. Wat dit bedrag is verschilt per bank. Dit kan je makkelijk online vinden op de website van je bank. Neem deze kosten ook mee in je reis budget plan, als je elke keer 5 euro moet betalen als je geld opneemt loont het misschien om een groter bedrag per keer te pinnen. 

Ga je op famailievakantie buiten Europa, zet dan je bankpas op werelddekking. Anders kan je helemaal niet pinnen. Ook dit kan je online in een handomdraai regelen. Persoonlijk vind ik het prettig om ook altijd een creditcard mee te nemen. Handig als je bijvoorbeeld een auto wil huren of als je pas onverwacht geblokkeerd wordt. 

>> If you like this post, you’ll love: Weekendje Arnhem met Kinderen

reisbudget-plan-samenstellen.jpg

Maak het reis budget plan

Je hebt nu geïnventarisseerd wat je budget is per categorie. Zet de bedragen ook per categorie in je reisbudget plan. Om het makkelijk te maken kan je centen achter de komma weglaten en de bedragen naar boven afronden. Dit geeft je ook wat extra bestedingsruimte of in ieder geval speling. 

Maak een categorie “ onverwachte uitgaven” waar je een x bedrag voor reserveert. Ook al neem ik mijn creditcard mee vind ik het fijn om te weten hoeveel geld er beschikbaar is om spontaan iets extra’s te doen.

Bonnetjes bewaren en daarna berekeningen maken op papier is verleden tijd. Er zijn slimme apps waarmee je je uitgaven makkelijk digitaal in kaart kan brengen. Zet meteen na een uitgave in de app wat je waaraan hebt besteedt en je hebt je hele vakantie met kinderen een helder en accuraat overzicht.

Een aantal gratis apps om je uitgaven digitaal bij te houden zijn:

BudgetTail

Money- Budget & Finance

In dit artikel deelde ik met je hoe ik ons reisbudgetplan maak. Het is even wat werk maar je vakantie met kinderen wordt er uiteindelijk alleen maar inzichtelijk door. Als je je uitgaven goed bijhoudt kan je deze ook weer als uitgangspunt nemen voor je volgende gezinsvakantie. Natuurlijk moet je dan wel weer weten wat de prijzen zijn op je volgende bestemming maar je hebt dan alvast beter in kaart hoe je uitgeeft op vakantie.