Alles wat je moet weten over reizen met een groot gezin

reizen met een groot gezin.png

Alles wat je moet weten over reizen met een groot gezin

Alles wat je moet weten over reizen een groot gezin en op vakantie gaan met kinderen; voor als je net moeder bent geworden, of al een tijdje moeder bent maar nu je eerste reis samen met je mini gaat maken. Misschien ben je inmiddels een ervaren globetrotter, en ben je op zoek naar inspiratie, tips of gelijkgestemden.  Hier ben je in elk geval aan het juiste adres. 

Ik vertel je in dit artikel alles wat je moet weten over reizen met kinderen. Binnen deze post verwijs ik je naar andere relevante artikelen voor meer diepgang of informatie over een bepaald onderwerp. Zodat je niets hoeft te missen en beslagen ter ijs ( of , in mijn geval, liever ter strand) kan komen. 

Ik geloof oprecht dat andere landen en culturen bezoeken je als mens verrijkt.

Van kleins af aan ga ik al op reis. Mijn moeder nam mij voor het eerst mee naar Parijs toen ik een maand of drie was. En heeft mij in de vele jaren die daar op volgden een groot deel van de wereld laten zien. Daar ben ik haar voor eeuwig dankbaar voor. 

Turkije, Griekenland, Malta, nog veel meer Europese landen,  Suriname, Frans Guyana. Geweldig. Of zeg ik “awesome” om het in 2018 internationaal te houden?!  Bangladesh, daar nam ze mij ook mee naar toe. En daar heb ik een, hoe zal ik het zeggen, klein trauma aan over gehouden. Ik hoef er Nooit Meer Heen.

 Maar ook voor die reis ben ik haar dankbaar. Omdat het mij, ondanks of misschien dankzij, dat kleine trauma gevormd heeft. Net zoals alle andere reizen en vakanties. Ik geloof oprecht dat anderen landen en culturen bezoeken je als mens verrijkt. Je krijgt er een bredere visie op het leven en de wereld door. En leert open te staan voor anderen en andere gewoontes. Reizen gaat, als je het mij vraagt, bekrompenheid tegen. En laten we daar nou behoefte aan hebben!

>> If you like this post, you’ll love: 5x het vakantiegevoel langer vasthouden

bootjes cabo.png

Reizen met een groot gezin, denk in mogelijkheden

Alles is mogelijk als je op reis gaat met je kids. Zin om te backpacken, het kan. Een roadtrip maken door Australië met je mini, is mogelijk. Zolang je denkt in mogelijkheden  in plaats van beperkingen is er zoveel mogelijk.Kinderen hoeven geen belemmering te zijn. In tegendeel ze maken het reizen juist waardevoller, vind ik. Je geeft iets door als ouder, hebt veel tijd samen en in een ander land of in een andere streek zijn andere mensen. Ander eten, gewoonten en talen leren kennen is extreem waardevol. Het maakt je kinderen rijker. Net zoals het jou rijker maakt. 

Zoals ik boven al beschreef, reizen maakt je een completer persoon. Ook als je het je niet kan veroorloven om naar het verre buitenland te gaan. Een stad als Berlijn, met haar geschiedenis is ook waardevol. Kids leren over de geschiedenis, dat het niet vanzelfsprekend is om in vrede met elkaar te leven. En wat dacht van de Duitse Currywursten, die hebben wij niet hoor in Nederland. Het gaat er om dat de horizon verbreedt wordt: er is meer dan je eigen woonplaats, school en vriendjes.

Natuurlijk, diepzee duiken met een baby in je babydrager, zou ik je niet aanraden Gebruik je gezond verstand, je moederhart en je relativeringsvermogen en dan zal je merken dat op vakantie gaan met een kleintje niet persé heel anders hoeft te zijn. Het is hetzelfde als toen je nog geen moeder was maar dan anders. Same Same but different

Een goede voorbereiding is echt van belang, wat neem je mee als je reist met een groot gezin?. Zo kan je bijvoorbeeld echt super veel tijd en ruimte besparen door je koffer slim in te pakken. Deze tien tips om je koffer in te pakken zijn een game changer voor jouw inpakskills.

Onze allereerste vakantie als kersverse ouders liep iets anders dan verwacht. Lees waarom en wat mijn advies is aan alle nieuwe ouders die voor het eerst met de beeb op vakantie gaan.

cabo strand.png

Hebben kinderen een eigen reisdocument nodig?

Ga je de grens over, dan hebben je mini’s, net zoals jij (duh) een reisdocument nodig. Bijschrijven in het paspoort van de ouders kan al een aantal jaar niet meer. Een ID-kaart voor een kind  kost in de gemeente Amsterdam 28,60 euro. Een paspoort kost, wederom in de gemeente Amsterdam, 51,45.Wist je trouwens dat voor elk kind vanaf de geboorte een identificatie plicht geldt voor zorg? Het is dus sowieso zaak om een ID-kaart te laten maken. Ook al ben je voorlopig niet van plan om naar het buitenland te gaan.

Wij hebben voor onze drie jongens een ID-kaart laten maken. Ik was er zeker van dat we voorlopig niet buiten Europa zouden gaan reizen. Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Pas geleden vlogen we naar Kaapverdië. Laten we daar nou nét paspoorten voor nodig hebben. Wat ik wil zeggen is: denk van te voren goed na of je een ID laat maken of een paspoort. Dubbele kosten, zoals wij nu hebben, is zonde van het geld.

>> If you like this post, you’ll love: de 6 meest kindvriendelijke restaurants in Letojanni, Sicilië

huisje sao vicente.png

Welke reisverzekering past bij mij

Sluit een goede reisverzekeringaf als je op reis gaat. Neem een uitgebreide met een brede dekking en een annuleringverzekering. Check de voorwaarden goed zodat je zeker weet dat de gekozen verzekering aan jouw eisen voldoet. En in geval van schade ook daadwerkelijk uitkeert en niet slechts een klein deel. Ook het eigen risico checken is belangrijk.

Na onze eerste vakantie, op Cyprus, kwam de wandelwagen verfomfaaid aan op Schiphol. Die kon meteen bij het grofvuil. En de vezekering? Die keerde maar een klein gedeelte van de aankoopprijs uit. Niet grappig. 

Neem je de wandelwagen mee op vakantie, doe ‘m in een speciale hoes. Ook voor buggy’s zijn er speciale hoezen te koop. Deze beschermen tegen onder andere stootschade. En zorgen er voor dat je wagen niet zomaar openklapt tijden het vlucht.

Vaccinaties nodig

Voor sommige bestemmingen heb je vaccinaties nodig.  Ga je bijvoorbeeld naar (bepaalde delen) van Brazilië, dan moet je kleintje ingeeënt worden tegen o.a. gele koorts. Maar dat kan pas vanaf 6 of 9 maanden. Kijk voordat je je tickets boekt goed voor welke landen je al dan niet vaccinaties nodig hebt. En vanaf welke leeftijd kinderen deze kunnen krijgen.

Voor meer informatie over reisvaccinaties https://www.ggdreisvaccinaties.nl/vaccinaties-en-ziekten

alles wat je moet weten over reizen met een groot gezin

Welke bestemming past bij mijn gezin

Paspoorten check. Reisverzekering check.Inentingen check. Mooi. Dan nu het leuke gedeelte: het kiezen van de bestemming.Waar ga je naar toe? Wat je keuze ook is, check van te voren of het land dat je wil bezoeken veilig is. Dit doe je super snel op  https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

De volgende Europese bestemming vonden wij erg fijn met kinderen in de leeftijd van 1-8

Boek vroeg en pak korting

Of je nou een pakketreis boekt of losse tickets, ruim van te voren boeken loont. Ik boek zelf meestal de zomervakantie al in november. Dan heb ik nog ruim keus voor lagere tarieven. Reisorganisaties geven vaak een flinke kinderkorting. Ook bij de luchtvaartmaatschappijen geldt: vroeg boeken is minder betalen. Bij sommige vluchtmaatschappijen krijgen kinderen zelfs korting op tickets. Bij de KLM is dat een korting van ongeveer 25 procent. Transavia doet niet aan kinderkorting. Prijsvergelijken is een must als je een gemiddeld inkomen hebt maar toch Fancy op reis wil met een groot gezin.

Naast de vroegboekkorting zijn er nog meer manieren om voor minder geld te kunnen vliegen.  Hoe vroeger je boekt hoe meer tijd je hebt om te genieten van vakantie voorpret. Vakantie voorpret brengt je alvast in de stemming en verlengt je vakantie. Het feitelijke op vakantie gaan is eigenlijk maar een klein deel van wat de vakantie kan zijn. Uit onderzoek is gebleken dat mensen met een vakantie in het vooruitzicht gelukkiger zijn dan mensen die net terug zijn van vakantie.

Kom maar op met dat geluksgevoel, boek vroeg en laat de vakantie voorpret beginnen, ik geef je 7 tips om het meeste uit je vakantie te halen.

cabo uitzicht huizen.png

Vliegen met kinderen

Er gelden verschillende regels voor vliegen met kinderen. Zo zijn er regels die door de wet bepaald zijn (Heeft uw kind niet dezelfde achternaam als u? Reist u met uw kind(eren), maar hebben zij niet dezelfde achternaam als u? Neem dan het trouwboekje of de geboorteakte(s) mee als bewijs van uw verwantschap) 

En regels per vluchtmaatschappij, denk aan bagageregels etc. Bij KLM mag je bijvoorbeeld maar een maximaal aantal kilo’s (23 kilo) per koffer meenemen. Als je dit van te voren niet weet, sta je, net zoals ik, op de luchthaven te zwoegen om je bagage van je ene in je andere koffer te doen. Super irritant en niet goed voor je zen level.

Wij vlogen voor het eerst met onze oudste zoon toen hij elf maanden was.  “ Ben je dan niet bang ie de hele weg huilt?” werd mij best vaak gevraagd.  Eigenlijk had ik daar niet echt over nagedacht. Dat loopt wel los, dacht ik. En dat liep het ook. Ik gaf borstvoeding, met stijgen en dalen legde ik hem aan ( om de druk op de oortjes te verlichten) en de rest van de reis sliep hij.

En met de andere twee jongens, ging het net zo. Met onze middelste stapten we al in het vliegtuig toen hij twee maanden was. Hoe relaxter je zelf bent als moeder (uitzonderingen daar gelaten) hoe rustiger je baby is. 

>> If you like this post, you’ll love: 6 tips om je kids niet kwijt te raken op vakantie

Vliegen met een dreumes 

Is je kindje tussen de anderhalf en drie jaar? Dan wordt vliegen uitdagender. Vaak willen ze dan niet echt meer stil zitten. Heb jij ook wel eens he vliegtuig 25 keer op een neer gelopen? Dan weet je waar ik het over heb.

Met een tablet of ander beeldscherm zijn ook de kleintjes wel zoet te houden. Prima voor een kort reisje, maar 7 uur naar Kaapverdie, een minder goed idee. Als je het mij vraagt. Dit moet je meenemen als je je peuter en je oudere kinderen onderweg wil vermaken.

iuna auto cabo.png

Ready for landing, hou hier rekening mee op je bestemming

Je hebt de reis met verve doorstaan! De vakantie kan beginnen. Ben je van plan ter plaatste een auto te huren, dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Zo is het checken van je eigen reisverzekering en WA verzekering geen overbodige luxe. Autoverhuurbedrijven spelen vaak op je eventuele angst iets aan de huurauto kapot te rijden in. En proberen je op die manier extra verzekeringen af te laten sluiten die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Vara Kassa schreef er een uitgebreid artikel over.

Bij sommige luchtvaartmaatschappijen mag je gratis je autostoeltje meenemen. Hoe ideaal, dat scheelt je klauwen vol met geld als je over een langere periode een auto huurt.

 Verblijf je in de buurt van een zwembad of ander open water?  En hebben je kinds geen zwemdiploma, verdrinken is zo gebeurd. Op deze manier zorg je er voor dat je kind ook in het water safe is.En wat dacht je van uitstapjes naar drukke plekken? Die leuke markt in dat schattige plaatsje of het allerleukste waterpark ter wereld.  Zo zorg je er voor dat je je kleintjes niet kwijt raakt op vakantie.

reizen met een groot gezin, alles wat je moet weten

Ga vooral genieten, time flies when you’re having fun

Het is even wat geregel voordat je met jouw grote gezin op de plaats van bestemming bent. Maar met mijn freebie wordt het plannen van je gezinsvakantie al een stukje makkelijker. En voordat je het weet is die welverdiende vakantie waar jullie zo met z’n allen naar uit hebben gekeken, alweer voorbij. Ik zeg altijd: op het moment dat je in het vliegtuig stapt is het eigenlijk al afgelopen. Zo snel gaan de dagen op vakantie.

Geniet van elk moment dat je met jouw allerliefsten door mag brengen. Probeer in het moment te zijn. Je telefoon alleen ‘ s avonds even te gebruiken en echt aandacht voor elkaar te hebben. Ga op in dat vakantie gevoel. En als je dan weer opgeladen thuis komt, hou dat vakantie gevoel dan zo lang mogelijk vast.

>> If you like this post, you’ll love: deze 6 tips kunnen het leven van je kind redden

 
esmee.textbox.backgroun.white.png

Wat is jouw ultieme travel-tip voor reizen met een groot gezin?

 
 

Related Posts: