Tips voor reizen met een groot gezin

tips-reizen-groot-gezin.jpg

Tips voor reizen met een groot gezin:in mijn vorige artikel vertelde ik je de waarheid over reizen met een groot gezin. En hoewel op vakantie gaan met een groot gezin ( 3+ kids) voornamelijk ontzettend leuk is, heb je wél wat meer te organiseren en plannen dan als je met een kleiner gezin op reis gaat. Maar met deze tips voor reizen met een groot gezin wordt je familievakantie sowieso een succes. In voorbereiding én tijdens je vakantie met kinderen.

#De Voorbereiding

De voorbereiding van de reis met een groot gezin is echt het halve werk. Maak vooraf een vakantie of reisplanning voor tijdens je vakantie met kinderen en stel een reisbudget plan op. Het meeste zie ik op tegen het inpakken van de koffers. Je kan je waarschijnlijk wel voorstellen wat voor klus dat is met vier kinderen. En dan ook nog eens je eigen sh*t in moeten pakken. Hoe fijn is het als je kids op een leeftijd zijn dat ze je ook mee kunnen helpen met het inpakken van de koffers? Geef ze een lijstje met de spullen die ze klaar moeten leggen, laat hen de kleding oprollen, de schoenen bij elkaar zetten. En dan pak jij in een handomdraai de koffers in met deze 10 tips om je koffer in te pakken.

#Vervoer naar de vakantiebestemming

  • Vliegen

    Vliegen met een groot gezin kan prijzig worden. Maar als je vroeg boekt en gebruik maakt van apps zoals skascanner en google flights sta je versteld van voor hoe weinig geld je kan vliegen met kinderen. Het fijne is dat je in een paar uur tijd aan de andere kant van de wereld kan zitten. In zes uur tijd vlogen wij naar Kaapverdië, en dan ben je toch echt wel ergens anders dan in Europa hoor.

  • Een roadtrip

    Een Roadtrip maken met een groot gezin is in veel gevallen voordeliger dan een vliegreis. Mits je zelf al een geschikte auto hebt om de autoreis met kids mee te maken. Het grootste voordeel aan het maken van een roadtrip vind ik toch wel de regie die je in eigen handen hebt. Je bepaalt zelf wanneer je vertrekt van huis en wanneer je ergens stopt om even pauze te nemen. En omdat je over land reist zie je ook nog eens hartstikke veel. Zo kan je in twee weken tijd wel drie landen aan doen. Rijd je naar Italië dan kan je een mooie route maken en onderweg naar je bestemming in bijvoorbeeld Zuid Italië verschillende steden aan doen. Rome en Bologna bijvoorbeeld.

#Verblijf

accommodatie-groot-gezin
  • Accommodatie

    Een geschikte accommodatie vinden voor een groot gezin in echt een uitdaging. Hotels met familiekamers waar ook daadwerkelijk 6 gezinsleden in passen zijn schaars. Maar gelukkig zijn er veel vakantiehuizen waar je een fijne verblijfplaats in kunt vinden. Hoewel ik van de luxe van hotels houd ( niet zelf je bed hoeven op te maken of wat dan ook op hoeven te ruimen) vind ik een vakantiewoning veel prettiger voor een vakantie met het gezin. Je kids hebben de ruimte om te spelen en je zit veel minder op elkaars lip dan in een hotelkamer. De meeste hotelgasten kunnen mij gestolen worden, ik vind de privacy die een vakantiewoning je biedt echt heerlijk. Met deze tips vind je een geschikte accommodatie voor je grote gezin.

  • Kamperen

    Persoonlijk hou ik niet zo van kamperen. Al dat gedoe met een tent. Brr, ik krijg er de rillingen van. Mijn jongens daarentegen zouden het geweldig vinden. Maar ze willen het nog niet hard genoeg om mij ook echt over te kunnen halen. Voor veel gezinnen is kamperen wel een uitkomst. En ik snap het ook wel (als ik de tent en ‘t camping sanitair even wegdenk) kamperen is een stuk goedkoper dan de meeste accommodatie vormen. En daardoor zeer betaalbaar voor een groot gezin met een gemiddeld inkomen. Je bent heel de dag buiten en je kids maken daardoor snel vriendjes en vriendinnetjes.

Op reis

Als je eenmaal op reis bent kan de pret beginnen, toch? Echt beginnen dan want de vakantievoorpret is voor ons ook een onderdeel van de vakantie. Je hebt je reisplanning gemaakt en daardoor weet je wat jullie allemaal willen gaan zien, doen en beleven op jullie vakantie met een groot gezin. Als je helemaal geen tijd wil verliezen aan het uitzoeken van hoe je van A naar B komt heb je dat ook in je reisplanning gezet. Jij en je gezin zijn klaar om te genieten van de tijd samen. Met onderstaande tips zorg je ervoor dat je vakantie met je grote gezin een geslaagde wordt.

  • Keep your cool

reizen-groot-gezin-tips.jpg

Dit is meteen de meest waardevolle tip die ik voor je heb. Keep your cool. Ik weet als geen ander dat het runnen van een groot gezin soms aanvoelt alsof je crisismanagement aan het doen bent. Je hoort van vier verschillende kinderen tegelijk “mama” en je partner wil ook nog eens aandacht van je. Dat is thuis zo en op vakantie veranderd dat niet. En omdat je niet thuis bent, de omgeving niet op je duimpje kent en de supermarkt opnieuw moet leren kennen, wordt het je misschien sneller te veel dan thuis. Maar snappen op vakantie voelt nog stommer dan snappen thuis. Je hebt immers veel geld betaald en los daarvan is dit dé tijd om van je gezin te genieten.

Neem daarom ook op vakantie elke dag even tijd voor jezelf. Trek je even terug met een goed boek of staar naar de zee. Je zal zien dat je na een half uurtje even alleen weer helemaal opgeladen bent. Wissel af met je eventuele partner of reisgenoot zodat ook die even tot zich zelf kan komen. Het kan best zijn dat ook je kids behoefte hebben aan alone time. Check dat bij ze. Broertjes en zusjes kunnen ook even apart spelen. Zo voorkom je dat ze teveel op elkaars lip zitten en ruzie gaan maken om niets. Vergeet niet ook bewust quality time met je partner in te bouwen.

  • Niet perfect is ook goed genoeg

Niet alles loopt zoals je verwacht of gepland had. Er poept wel eens een kind in zijn broek op de minst handige plek. Je kids willen maar niet luisteren in het restaurant. Dat crispy witte t-shirt heeft een vlek van chocolade ijs die je er niet meer uitkrijgt. En die bezienswaardigheid die heel hoog op ieders lijstje stond blijkt gesloten te zijn.Super vervelend allemaal maar it is what it is. Niet perfect is ook goed genoeg. Zeg deze in als een mantra in je hoofd totdat je het ook echt gaat voelen. Je zal zien dat je veel meer van de kleine dingen geniet.

  • Wissel drukke dagen af met rustigere

De enige dag ga je er op uit, de andere dag blijf je in de buurt van het huis. Als je drukke dagen afwisselt met rustigere dagen heb je niet alleen een gevarieerde vakantie ( je hebt dan niet de eerste week meteen al je kruid verschoten) maar heb je ook genoeg energie om alle leuke dingen op je planning ook daadwerkelijk uit te voeren.

  • Siësta

In de meeste Zuid Europese landen houdt men nog een siësta. In Sicilië betekende dat, dat de winkels dicht waren tussen 13:00 - 16:00. Ook wij hielden ons op de meeste dagen aan de siësta. Niet perse van 13:00- 16:00 maar we namen wel even wat gas terug. De kids moesten verplicht een half uurtje liggen zonder tv etc en daarna rustig een boekje lezen of een spelletje doen. Zo kan jij zelf ook even tot rust komen.

Eten op vakantie

eten-vakantie.jpg

Vakantie hoort wel een beetje fancy te zijn vind ik. En ook met een groot gezin en een modaal inkomen is dat mogelijk. Mits je het juiste vakantieland uitkiest. In Portugal, Spanje en Italië kan je voordelig en lekker uit eten. Wij dineren meestal buiten de deur op vakantie. Ontbijt en lunch doen we dan thuis of met een simpel broodje uit de supermarkt. Zo hou je het betaalbaar en sta je niet ook nog eens te sloven terwijl je op vakantie bent.

Kijk eens wat de locals eten. Vaak zijn dat lekkere en voordelige keuzes. Zowel in restaurants als in de supermarkt. Misschien proef je wel iets wat totaal nieuw voor je is.

Met deze tips voor reizen met een groot gezin maak je je gezinsvakantie een succes. Ook met 3 kinderen of meer kan je een heel fijne, waardevolle en betaalbare vakantie hebben. Enne.. ik kan het weten.