De waarheid over reizen met een groot gezin

aan tafel.jpg

Als ik vertel dat ik moeder ben van vier kinderen staan de meeste mensen wel even met hun mond vol tanden. Ik zie ze denken: vier kinderen, sjeeezus, die is helemaal gek. Meestal wordt er dan iets gezegd in de trant van “ Oh wow, dat is zwaar lijkt mij”. En dat kan het ook zijn soms, maar veel vaker is het vooral heel leuk.

Ook over reizen of op vakantie gaan met een groot gezin bestaan wat vooroordelen. Bijvoorbeeld dat het onbetaalbaar is als je een gemiddeld inkomen hebt. Of dat het niet te doen is om met een gezin met kinderen van verschillende leeftijden een vakantie te vieren die voor iedereen leuk is. Onzin. Letterlijk onzin. In dit artikel vertel ik je de waarheid over reizen met een groot gezin. Mijn waarheid. En ik ben benieuwd of jij, als mama van een groot gezin mijn waarheid deelt.

#1 Reizen & vakanties met een groot gezin zijn onbetaalbaar

Reizen of op vakantie gaan met een groot gezin van 3+ kost je inderdaad meer dan als je op vakantie gaat met 2 kinderen. Maar onbetaalbaar is het niet. Zelfs niet als je een gemiddeld inkomen heb. Wij hebben een gemiddeld inkomen en het lukt ons elk jaar om op vakantie te gaan. Je moet slim zijn en heel goed plannen. Ik maak sinds ik een groot gezin heb voordat ik wat dan ook doe een reisbudget planning. Ik weet wat het budget is en door een duidelijke planning te maken en de kosten in kaart te brengen weet ik precies hoeveel er nog gespaard moet worden. En ja, als je op een redelijk strak budget reist met kinderen of met kinderen op vakantie gaan dan zal je keuzes moeten maken. You can’t have it all darling. Gelukkig hebben kinderen geen dure resorts nodig om de tijd van hun leven te hebben.

reizen-met-groot-gezin

#2 Reizen met een groot gezin is alleen maar gedoe

Oké, ik ga heel eerlijk tegen je zijn. Een vakantie met een groot gezin heeft best wat voeten in aarde. Je moet gewoon meer regelen. Meer mensen = meer werk. Maar alleen maar gedoe is het zeker niet. Het is zo waardevol om je kinderen de wereld te kunne laten zien en met elkaar te kunnen genieten van andere culturen. Reizen met een groot gezin kost wat meer voorbereidingstijd en ook op je vakantiebestemming moet je misschien wat langer wachten dan als je reist met een klein gezin. Er moeten meer mensen douchen en misschien wat meer kids worden aangekleed. In restaurants wacht je wat langer op je eten of op een tafel waar je met z’n allen aanpast. Maar als je dan eenmaal aan tafel zit en al die kids ziet die je samen hebt gecreëerd is je hart zo ontzettend vol van liefde. Dat je het beetje gedoe zo weer vergeten bent.

#3 Tijdens een vakantie met een groot gezin kan niet iedereen het naar zijn zin hebben

Bullocks! Als je een groot gezin hebt moet je slim zijn. Ik kan het woord plannen niet vaak genoeg noemen. Maak voordat je op vakantie gaan een reisplanning en betrek heel je gezin hierbij. Zo kom je te weten wat een ieder persé wil doen op vakantie. Als je dát weet wordt het sowieso een geslaagde vakantie met kinderen voor iedereen. Omdat iedereen aan zijn of haar trekken komt. Inclusief jij zelf.

Heb je net zoals ik twee grotere kinderen en twee kleinere dan kan je af en toe een dagdeel opsplitsen. Hiervoor moet je natuurlijk wel een partner of reisgenoot hebben. De één gaat iets doen dat leuk is voor de oudere kids en de ander doet iets met de kleintjes. Wat dat betreft is het op vakantie met een groot gezin niet anders dan thuis. Kinderen uit grote gezinnen zijn al gewend dat ze af en toe even moeten wachten op hun beurt. En om rekening te houden met de ander. Goed voor het karakter! En ideaal voor op vakantie.


 
esmee.textbox.backgroun.white.png

Waar herken jij je in als ouder van een groot gezin?

Let me know in de comments.

 

Gerelateerde posts: