Kinder Museum | 8x de leukste museums voor kinderen

8x-leukste-kinder-museum.jpg

Museum voor kinderen in Nederland

Als je mijn vorige artikel Vakantie maak je zelf hebt gelezen, dan weet je dat ik van mening ben dat het woord vakantie vooral een gevoel is. Voor mij persoonlijk is dat een gevoel van vrijheid. Dat gevoel ervaar ik ook als ik korte uitstapjes maak en weet dat ik die dag verder helemaal niets moet. Een middagje naar het museum met de kids geeft mij ook dat gevoel van vrijheid. En vooral als ik het museum combineer met lunchen of borrelen in een gezellig tentje.

Nederland heeft zoveel toffe kinder museums, speciaal gericht op kinderen. En heel veel museums die niet speciaal voor kinderen zijn maar waar je kinderen evengoed op ontdekkingsreis kunnen. In dit artikel deel ik de musea die mijn kinderen het allerleukste vinden. En om de vakantie ervaring compleet te maken, zet ik er meteen één of twee toffe hotspots bij waar je lekker kan lunchen met kinderen.

Wist je trouwens dat je met de museumkaart bijna gratis al die musea kan bezoeken. Ik bedoel, je betaald voor kinderen van 3 t/m 18 jr 32,45,- voor een jaar. Reken de entreeprijs voor een los museum maar eens uit en tel uit je winst.

>> If you like this post, you’ll love: weekend Arnhem met kinderen

8 x museum voor kinderen

kindermuseum-tropenmuseum.jpg

In de tijd dat ik opgroeide had je lang niet zoveel toffe musea voor kinderen als nu. Kunst leert je zoveel. Het verrijkt de fantasie, zet het creatieve denken aan en spreekt tot je zoals niets anders tot je kan spreken. Ik vind dat kunst hetzelfde met jou als persoon doet als reizen. Het vormt je en geeft je een andere kijk op de wereld. Goed voor ons als volwassenen en voor onze kinderen. Als jouw kinds nu al gewend zijn naar het museum te gaan zullen ze dat in hun volwassen leven hoogstwaarschijnlijk blijven doen. Dat kinderbrein fungeert nu nog als een spons, voeden met goede dingen dus. Dit zijn de 8 leukste kinder museums.

  • Tropenmuseum

Het Tropenmuseum staat in één van Amsterdams leukste wijken: Amsterdam Oost. En geeft je de mogelijkheid even helemaal ergens anders te zijn. Ga op vakantie naar Bali bijvoorbeeld. Of bezoek het Tropenmuseum junior, waarin om de aantal jaar een ander land centraal staat. Dit museum is ideaal voor kinderen. Veel draait om ervaren en voor jou als ouder is er ook genoeg te zien en te doen.

Drink daarna wat lekkers in Bar Botanique om in de tropische sferen te blijven. Of bestel in de zomer de lekkerste sangria van Amsterdam op het terras van Louie Louie voor jezelf en voor de kids een lekker sapje.

Tropenmuseum

Linneausstraat 2 1092 CK AMSTERDAM

  • Museon

In het Museon kunnen kinderen de wereld ontdekken. In dit kindermuseum leer je door te doen. Kinderen kunnen er workshops volgen en meedoen met activiteiten. Je mag in dit museum bijna overal aan zitten. Mijn kinderen zijn hier echt uren zoet geweest. En voor elke leeftijd is er iets te beleven. Perfect dus als je een groot gezin hebt met kinderen van verschillende leeftijden. In Den Haag zijn veel leuke musea voor kinderen. Maar het Museon staat bij ons toch wel op nummer 1 van alle musea in Den Haag.

Daarna lekker lunchen én winkeltjes kijken? Dat doe je in de leukste straat van Den Haag.

>> If you like this post, you’ll love: deze activiteiten in Gouda met kids wil je niet missen

museum-kinderen-geofort.jpg
  • Geofort

Een ander heel leuk, actief museum voor kinderen is het Geofort museum in Herwijnen. In dit kinder museum draait alles om de aarde. En het allerleukste is dat kinderen hier vooral leren door te doen. Het voelde voor de jongens vooral aan als een dagje spelen en ravotten.

In het restaurant van Geofort kan je lekkere pannenkoekjes eten. Maar als je voor dat fijne vakantiegevoel wil gaan raad ik je aan om buiten het kinder museum te eten. Op 14 minuten rijden ligt Gorinchem, een mooi klein stadje dat op zich al een bezoek waard is. Hier lunch je lekker en kindvriendelijk bij Proeverz

Geofort

Nieuwe Steeg 74 4171 KG Herwijnen

  • Villa Zebra

Villa Zebra in Rotterdam is uniek als je het mij vraagt. Waar het in veel kinder musea om ontdekken gaat of het kunstwerk zelf centraal staat, draait het bij Villa Zebra om wat de kunst teweeg brengt bij en tussen mensen. Het kindermuseum heeft een heuse Villasofie waarmee de kids tijdens hun bezoek aan Villa Zebra kennis maken.

Villa Zebra is gelegen op de Kop van Zuid, één van mijn favoriete Rotterdamse wijken. Neem de tijd om na je bezoek aan het museum voor kinderen nog lekker te struinen. Aan leuke eettentjes met kinderen geen gebrek op de Kop van Zuid, Rotterdam. Happy Italy is een makkelijke en betaalbare optie. Ben je meer een foodie, strijk dan neer in de Rotterdamse Foodhallen.

Villa Zebra

Stieltjesstraat 21
3071 JV Rotterdam

>> If you like this post, you’ll love: 3 prachtige provincies voor een vakantie in eigen land

  • Maritiem Museum

Voor alle zeebonken en waterliefhebbers onder ons is dit museum voor kinderen je van het. In dit super grote kindermuseum over alles dat met het maritieme te maken heeft ben je heel wat uurtjes zoet. Check van te voren even de website van het Maritiem museum om de activiteiten agenda te checken.

Gezellig eten met kids kan je vlak bij het Maritiem museum goed bij Bazar en Supermercado. Bij de laatste kan je zelf aan een fabulous cocktail.

Maritiem Museum

kindermuseum-pit-almere.jpg

Leuvehaven 1 3011 EA Rotterdam

  • Aviodrome

Van de zeevaart naar de luchtvaart. In het Aviodrome waan je je op een luchthaven. Net alsof je op vakantie gaat. En laten wij daar nou net eens heel dol op zijn. Voor kinderen is hier meer dan genoeg te beleven. Bezichtig een echte KLM jumbojet, zoals je ze nu in het wild niet meer gaat zien.

Beter eten met kinderen in de buurt van Aviodrome dan bij Pannenkoekenhuis Hans en Grietje kan je niet.

Luchtvaartmuseum Aviodrome
Pelikaanweg 50
8218 PG Lelystad Airport

  • Spoorweg Museum

En om maar even in de vervoerssfeer te blijven: het Spoorweg Museum in Utrecht. Ook weer zo’n heerlijk museum voor kinderen waar je bijna over aan en in mag komen. Ik vind het hier vooral leuk in de winter, als het winterstation er is. Met een klein kerst (achtig) marktje en een schaatsbaan. Sehr gemütlich.

Trek gekregen van al die treinen? Bij Loft 88 zit je zowel zomers als in de winter goed. Op het terras is genoeg ruimte voor jou en je grote gezin en voel je je even helemaal op vakantie.

Het Spoorwegmuseum
Maliebaanstation 16
3581 XW Utrecht

>> If you like this post, you’ll love: Uitjes Amsterdam voor het hele gezin

  • Pit veiligheidsmuseum

Iedereen die gek is op de brandweer, politie of ambulance moet hier zijn geweest. Kids kunnen zich verkleden als brandweer of politieagent en als jij daar zin in hebt kan je ook een helm opzetten. Bekijk verschillende soorten wagens van binnen, rijd een rondje op een skelter of doe een interactief spel over de politie. Voor elke leeftijd is hier wel wat te beleven. Succes verzekerd bij de PIT.

Hip een hapje eten doe je bij nul36. Op de uitgebreide menu kaart staat vast ook iets lekkers voor jou.

PIT Veiligheidmuseum
Schipperplein 4
1315 SB Almere

In dit artikel deelde ik onze 8 favoriete musea voor kinderen met je. Allemaal goed gekeurd door de jongens van 4,8 en 10. Om de vakantie vibes compleet te maken vertelde ik je ook waar je in de buurt van de 8 museums voor kinderen gezellig wat kan eten en drinken met kinderen. Veel plezier alvast.


Gerelateerde posts: