4 redenen waarom kinderen het reizen waardevoller maken

4-redenen-reizen-kinderen-waardevoller.png

4 redenen waarom kinderen het reizen waardevoller maken

Je kent ze vast wel, de opmerkingen die je krijgt als je vertelt dat je een kindje krijgt. En dan bedoel ik de opmerkingen met betrekking tot het reizen en op vakantie gaan. “ Ga nog maar snel wat mooie reizen maken want met kinderen kan dat straks niet meer.” Maar het tegendeel is waar. Met kinderen kan je heel goed reizen. Sterker nog, kinderen maken het reizen juist waardevoller.

Reden 1: Kijk door de ogen van een kind

Kinderen hebben een heel andere kijk op de wereld. Ze zijn puur en van nature openminded. Kinderen denken minder in problemen en meer in oplossingen en zijn rete nieuwsgierig. En ze hebben vaak energie voor 10. Als je het mij vraagt zijn dat kwaliteiten die je nodig hebt als je gaat reizen. Of op een avontuurlijke vakantie gaat.

Maar kijken door de ogen van een kind kan je ook bijna letterlijk proberen te doen. Als ik met mijn jongens door een stad loop, valt hen heel andere dingen op dan mij. Zo word ik regelmatig op allerlei details gewezen die ik anders gemist had. En als ik hen wijs op een bijvoorbeeld een gouden adelaar op het dak van een koepel, verzinnen zij allerlei fantasie verhalen. Of stelt de jongste jongen van drie allerlei grappige vragen waar we erg om kunnen lachen.

Reden 2: Zij leren, Jij leert

Ik heb het al eerder gezegd en kan het niet vaak genoeg herhalen. Reizen is de beste leerschool. Voor iedereen. Je leert nieuwe mensen kennen, gewoontes en gebruiken binnen andere culturen. Ander eten proeven en leert nieuwe woorden uit een taal die je voor je vakantie met kinderen misschien nog helemaal niet kende. Ga je naar landen buiten West-Europa dan leer je geduldig(er) te zijn. Ga je naar Zuid-Amerika of Afrika dan leer je flexibel te zijn. Komt het vandaag niet dan morgen wel. Als je zonder kinderen reist leer je die dingen al. En als je met kinderen reist leer je ook nog eens van de manier waarop kinderen leren.

Misschien ben je van huis uit een stresskip of een controlefreak en word je helemaal gestoord van het wachten op een tosti in Kaapverdië. Maar als je kinderen toekijken, en jij hen leert dat ze mee moeten gaan met de flow van het land, kan je je moeilijk laten gaan. Zij leren en jij leert.

>> If you like this post, you’ll love: Vliegen met een peuter, 5 dingen die elke ouder herkent

zan-WrueFKpTlQs-unsplash.jpg

Reden 3: Je legt makkelijker contacten

In veel landen zijn kinderen heel welkom. Denk aan Spanje en Cyprus ( waar we regelmatig fruit en lolly’s in onze handen geduwd kregen voor de kleintjes) maar ook vooral in Brazilië en Kaapverdië. Als je op vakantie bent met je kinderen leg je sneller contact met locals. Ze komen al gauw een praatje maken. In Sicilië heb ik hele gesprekken gevoerd in het Italiaans, dat ik eigenlijk niet spreek. Allemaal door de kids, omdat men ze schattig vond, of omdat onze kinderen samen speelden.

>> If you like this post, you’ll love: Zo vind je de perfecte vakantie accommodatie voor je grote gezin

Reden 4: Je maakt herinneringen voor het leven

Wat ik mij herinner als de meest gelukkige momenten uit mijn jeugd zijn toch wel de verjaardagen, feestdagen en vakanties. Hoe waardevol is het om dit soort levenslange mooie herinneringen ook aan jouw kinderen te kunnen geven. En tegelijkertijd ook aan jezelf. Want, je kids groeien in een hartbeat op en voordat je het weet gaan ze op vakantie met vrienden. Koester de tijd die je volledig aan elkaar kan besteden op vakantie, zonder afleiding.

Yes, vanaf de allereerste vakantie als moeder wist ik het zeker: kinderen maken het reizen juist waardevoller. Natuurlijk is het een omschakeling van alles doen wat je wil naar rekening houden met een kindje als je op vakantie bent. Maar als je je draai hebt gevonden, en je niet meer gek laat maken door regels die je jezelf hebt opgelegd, zoals ik deed op de eerste vakantie als nieuwe ouder, ervaar je hoe mooi het is om met je kinderen op vakantie te kunnen. Of je nou gaat reizen of het wat rustiger aan doet. Kinderen maken het reizen echt waardevoller.


 
esmee.textbox.backgroun.white.png

Vind jij reizen met kinderen waardevoller of niet?

Waarom wel/niet? Laat het weten in de comments

 

Related Posts: